Kõik teised isikud peale Mike Pence'i kandsid visiidi ajal näomaski – nagu haigla reeglid ette näevad.Foto: AP/Scanpix
Maailm
29. aprill 2020, 11:04

EIRAS REEGLEID: USA asepresident ei kandnud ainsana riigi tipphaiglat külastades kaitsemaski

USA asepresident Mike Pence külastas teisipäeval riigi tipphaiglat, ent ei kandnud erinevalt teistest kohalviibijatest näomaski. Sellega eiras ta meditsiinikeskuse reegleid, mis kohustavad kõigil külastajatel isikukaitsevahendit kanda, teatab BBC.

Valge Maja koroonaviiruse töörühma juhtiv asepresident Mike Pence näis olevat Minnesota Mayo kliinikus ainus näokatteta isik. Kliinik teatas nüüdseks kustutatud Twitteri säutsus, et asepresidenti teavitati eelnevalt maskide kandmise kohustusest. Mayo kliiniku külastus toimus päeval, mil USA nakatunute arv ületas miljoni piiri.

Pence ise kaitses oma otsust ning kinnitas, et selline teguviis oli personali ja patsientidega kohtumiseks vajalik. Asepresidenti saatis visiidil USA toidu- ja ravimiameti volinik dr Stephen Hahn, kes erinevalt Pence'ist kohusetundlikult maski kandis. USA valitsuse enda seisukoht on selline, et inimesed peaksid kandma näokatet „avalikes kohtades, kus pole võimalik teisi sotsiaalse distantseerumise meetmeid säilitada“.

Kui ajakirjanikud Pence'ilt teisipäeval juhtunu kohta aru pärisid, selgitas asepresident, et teda ja kõiki tema ümber olevaid inimesi kontrollitakse regulaarselt koroonaviirusega nakatumise suhtes. Tema sõnul oli riikliku terviseameti (CDC) maski kandmise juhendis selgelt öeldud, et maskid takistavad nakatunud inimestel viirust teistele edastada. „Kuna mul pole koroonaviirust, mõtlesin ma, et oleks hea võimalus rääkida sealsete uurijate ja imeliste tervishoiutöötajatega, vaadata neile silma ning neid tänada,“ sõnas Pence.

Teadaolevalt pole asepresident Pence pandeemia algusest saati avalikult näomaski kandnud. Ka president Donald Trump on ise varem öelnud, et tal pole plaaniski maski kanda.