Foto: Vida Press
Hea nõu
5. mai 2020, 09:14

KUIDAS VÕIDELDA AHVATLUSTEGA? Neli soovitust, mis aitavad kodus püsides heas vormis olla

Kas ka sulle kõlab tuttavalt olukord, kui oled lugematul korral käinud külmkapi ust avamas, lootes, et sinna on iseenesest midagi juurde tekkinud?

Personaaltreener ja Rakvere saadik Siim Kelner lohutab, et ka treeneritel on praeguses olukorras keeruline leida motivatsiooni järjepidevaks treenimiseks ja tervislikuks toitumiseks, ning annab neli praktilist soovitust, kuidas praegu  vormis püsida:

1. Koosta igaks nädalaks treeningplaan

„Plaani koostamisel on väga oluline, et oleksid endaga aus ning mitte liialt optimistlik,“ rõhutab Siim. Inimene peab ise mõistma, millisel päeva poolel talle sobib trenni teha. „Kui oled õhtuinimene, siis tõenäoliselt ei ole trenn hommikul kell 6.30 sinu jaoks tõhus. Mina olen näiteks samuti õhtuti oluliselt energilisem ja seepärast planeerin trennid õhtusse,“ räägib Siim. Õige aja valimise kõrval on veel olulisem regulaarsus. „Alustamine on alati raske, aga mida järjepidevamalt treenid, seda kergemaks läheb.“ Trennide tiheduse osas ütleb Siim, et kui inimene ei tõsta pidevalt suuri raskusi ja hoiab ennast pigem lihtsamate harjutustega aktiivsena, siis ei ole mingit põhjust, miks mitte iga päev sportida. „Kõige parem oleks panna esmalt paika nädalane treeningkoormus ja siis otsustada, millise treeningtihedusega seda täidad.“

2. Hinda väga kriitiliselt päevast aktiivsust ja toiduportse

Pole vahet, kas teed kodus trenni või mitte, paratamatult on meie päevane energiakulu praegu vähenenud. Portsude vähendamine ei tähenda, et peaksid üleüldiselt vähem sööma. Siim soovitab näiteks eelistada köögivilju makaronidele ja riisile.

Kõlab küll natuke kummaliselt, aga ka söömist võiks plaanerida nagu igakuist eelarvet. „Kui tead hommikul, et tahad õhtul vaadata filmi või seriaale ja võtad sinna kõrvale erinevaid snäkke, siis söö teadlikult lõuna- ja õhtusöögi ajal vähem.“

3. Valmista vähese rasvasisaldusega roogasid

Vähenenud aktiivsuse tõttu soovitab Siim valmistada selliseid toite, mis on mahurikkamad ja madalama energiatihedusega. „Liha küpsetamisel eelista proteiinirikkamaid lihatükke, nt sea sise- või välisfileest steike. Muidugi võid hommikusöögi kõrvale praadida peekonit või panna võileivale vorsti, kuid sellisel juhul planeeri jällegi, et ülejäänud söögikorrad päevas oleksid madalama rasvasisaldusega,“ ütleb Siim.

Treener soovitab süüa ka selliseid toite, mis hoiavad kõhu kauem täis. „Kui võrdleme näiteks saia ja liha, siis taise lihatüki puhul on valgusisaldus kõrge ning selle seedimiseks peab keha rohkem vaeva nägema. Tänu sellele püsib ka kõht kauem täis ning keha põletab seedimise käigus rohkem kaloreid.“ 

4. Ära ümbritse ennast ahvatlustega

Toiduvarusid täiendades ära mine poodi tühja kõhuga. „See on väga libe tee, et lisaks vajalikele kuivainetele, lihale, piimale ja munadele varuda endale ka maiustusi ja mitte just kõige tervislikumaid snäkke,“ ütleb Siim. Koosta endale menüü terveks nädalaks, tee nimekiri, mida sul poest vaja on,  ja järgi seda.

See ei tähenda, et maiuseid ei võiks üldse osta. „Oluline on olla mõõdukas ja teadlik oma vastupanuvõimest. Pane ebatervislikumad toidud kodus sellisesse kohta, kus nad sulle ennast pidevalt meelde ei tuleta,“ soovitab Siim.

Midagi halba pole ka näiteks kuivainete kokku ostmises. „Need säilivad kaua ja kui oled korra vajaliku koguse ostnud, siis ei lähe sa iga kord uuesti toidupoes riiulite vahele mingeid ahvatlusi endale tekitama,“ leiab Siim.