Küüslauk, toidukanep ja kalmusFoto: Tiina Saidla
Hea nõu
17. mai 2020, 16:55

Lugu ilmus mais ajakirjas Tiiu

Ravi loodusest: kukesaba ja kalmus aitavad puugihaigusest taastuda

Kevadel ja suvel looduses uidates võib oma kehalt või riietelt leida väikese putuka, kes verd imedes võib tekitada organismis hulga ebameeldivaid ja raskesti ravitavaid sümptomeid. Rahvakeeli kutsutakse seda puugihaiguseks.

Puukborrelioosi järelnähud võivad organismi kurnata nii, et elujõud hääbub päris ära. Õnneks on looduses selle vastu rohtu.

Kukesaba 

Tõmmis. Võtke 2 sl kukesaba ürti ja juurt ning pange termosesse. Valage peale pool liitrit kuuma vett ja laske 1 tund tõmmata. Jooge see kogus päeva jooksul. Võite tõmmise tegemiseks kasutada nii värsket kui ka kuivatatud taime. Värske taime puhul võtke pooleliitrise termose jaoks kolm peenekslõigatud taime. Tehke kolmenädalane kuur.

Konnatatar

Tinktuur. Korjake konnatatra juured. Närutage neid ja lõigake väikesteks tükkideks, tampige nuiaga pehmemaks. Pange purki pool kogust juuri ja valage peale 80protsendine viin. Loksutage ja hoidke 2 nädalat toatemperatuuril. Kasutage 20 tilka veega veidi lahjendatud tinktuuri kolm korda päevas kolme nädala jooksul.

Küüslauk

Segu. Sööge küüslauku, mis on hakitud ja segatud sama suure koguse meega. Võtke 3 teelusikat päevas.

Viirpuu

Marjad. Sööge viirpuu marju ja kompotti nii palju kui on isu. Mida rohkem, seda parem. Kompott tehke hästi vähese roosuhkru või meega.

Maarjaohakas

Tee. Võtke 1 tl maarjaohaka lehti ja valage peale 200 ml kuuma vett. Laske tõmmata 15 minutit. Jooge seda teed maksa ja teistegi organite puhastamiseks.

Toidukanep

Tee. Võtke 1 tl toidukanepi lehti ja seemneid, valage peale 200 ml kuuma vett. Laske tõmmata 15 minutit. Jooge seda teed maksa ja organite puhastamiseks. Maarjaohaka ja kanepi ürdi võib ka kokku segada.

Kalmus

Tõmmis. Lõigake kalmuse juured juppideks. Pange tassi 1 sl juure tükke ja valage üle 200 ml toasooja veega. Jätke toatemperatuuril seisma ööks ajaks. Hommikul kuumutage keemiseni ja kurnake. Jooge lonkshaaval päeva jooksul.