Foto: Pixabay
Hea nõu
10. mai 2020, 13:07

Lugu ilmus märtsis ajakirjas Tiiu

Arst vastab: mida teha, kui allergik igatseb koera?

"Minu poeg on juba väikesest saadik allergiline loomakarvadele. Kasside ja hobuste lähedus tekitab tema hingamisteedes ägeda reaktsiooni, kuid seda teevad ka koerakarvad. Samas on ta hingesopis igatsenud endale alati koera ja see soov pole üle läinud ka nüüd, kui ta on täiskasvanu. Kas on mingi võimalus, kuidas allergik saaks koera pidada, ilma et ta peaks kogu aeg ravimeid neelama?" kirjutas lugeja Tiiu toimetusele.

Vastab perearst Mirjam Türkson:

Arstina on õige vastus, et siis ei tohi koju looma võtta! Allergia on sageli raske ja ettearvamatu! Loomne allergeen koguneb loomakarvadesse ja on pärit looma naha- ja süljenäärmetest, uriinist ja verest.

Kui siiski on soov koera võtta, siis sobivam oleks võtta koer majja (mitte korterisse), kus loom saab rohkem õues olla. Lisaks ei tohi see koer kindlasti olla voodis ja magamistoas. Kodus peaks eemaldama ka pehmed põrandakatted ja looma tuleb pesta (või lihtsalt veega üle valada) iga päev. Kodu peaks koristama tolmuimejaga ja seejärel niiske lapiga. Allergik peakskoristamisel katma oma näo maskiga jne. Siseruume peaks võimalusel palju õhutama.