Foto: Urmas Tartes
Keha
10. mai 2020, 16:04

PUUGIHOOAEG ON KÄES: kas kliinikus on turvaline vaktsineerida?

Koroonahirmu tõttu jätab praegu nii mõnigi inimene puugivaktsiini tegemata, ometi käiakse praegu looduses rohkem ja risk ohtliku  haigusega nakatuda on suur. 

„Inimesed on väga ettevaatlikud, seda näitab ilmekalt tänavune puukentsefaliidi vastane vaktsineerimine – möödunud aastal vaktsiini saanud patsientidest ei julge suur hulk  veel tulla kordusvaktsineerimisele," nendib Confido meditsiinikeskuse õde Silja Tina. Inimestel on hirmud, kas puukentsefaliidivastane vaktsiin nõrgestab immuunsust ja soodustab haigestumist Covid-19 viirusesse. Tina kinnitab, et vaktsineerimine on kliinikutes turvaline ja puukentsefaliidivastane vaktsiin ei soodusta koroonaviirusesse nakatumist.

Tina sõnul ei erine tänavune puugihooaeg laias laastus varasematest. Puugid muutuvad aktiivseks kevadel kohe pärast lume sulamist. Aktiivne puugihooaeg algab tavapäraselt märtsis, kui maapinna keskmine temperatuur on +5 kuni +7 °C ja kestab oktoobrini. „Tänavune pehme talv võib puukide arvukust tõsta ja hooaega pikendada,“ tõdeb õde.

Õde Silja Tina kinnitab, et vaktsineerimine on kliinikutes turvaline ja puukentsefaliidivastane vaktsiin ei soodusta koroonaviirusesse nakatumist. Foto: Erakogu

Sagedasemad puugihaigused

Puukentsefaliit on väga raske haigus, mille vastu tagab kaitse ainult vaktsineerimine. Puukentsefaliidi korral ilmnevad nädal-kaks pärast viirusega nakatumist gripile sarnased nähud, nagu kerge palavik ning pea- ja lihasvalu. Enamik paraneb, kuid nakatunutest igal kolmandal võib haigus ägeneda. Palavik tõuseb, peavalu tugevneb, tekib valguskartus, kuklakangestus, oksendamine, uimasus ja üldine halb enesetunne. Hullemal korral võib entsefaliidi põdemine lõppeda surmaga.

Puukborrelioos ehk Lyme´i tõve vastu ei saa vaktsineerida. Kui puukentsefaliidiga kandub viirus edasi puugi hammustuse hetkest, siis borrelioosi nakkuse saamiseks kulub mitu ööpäeva. Nakatumise vältimiseks tuleb hammustanud puuk võimalikult kiirelt eemaldada.

Foto: Urmas Tartes

Kes peaksid kindlasti puugisüsti tegema?

Silja Tina soovitab vaktsineerida kõigil, aga eriti need, kes viibivad palju looduses. Kindlasti tuleks vaktsineerida lapsi. „Puugid ei ole ainult metsas, vaid ka linnaparkides ja mänguväljakutel. Lapsed armastavad pargis möllata ja muru peal hullata ning on seetõttu puukidest ohustatud.“

Vaktsineerimisele on vähe vastunäidustusi. Kui on teada, et inimene on terve, tal ei ole palavikuga kulgevat haigust ja ta ei ole mõne vaktsiini koostisosa suhtes ülitundlik, võib ta vaktsiini teha ja midagi halba sellest ei juhtu. Kergekujulised haigused, nagu nohu ei takista puukentsefaliidi vastu vaktsineerimist.

Väldi puugihammustust

Õde soovitab loodusesse jalutama või mänguväljakule mängima minnes selga panna heledad riided. Nii näeb hästi, kui puuk peale ronib. Eelistada tasub liibuvaid pikkade käiste ja säärtega riideid. Lotendavate riiete peale on puugil lihtsam ronida. Püksisääred tuleks panna sokkidesse või kummikute kandmisel nende sisse.

Jalutuskäigult naastes tasub kodus ennast, lapsi ja lemmikloomi väga hoolikalt kontrollida. Eriti tähelepanelikult tuleb üle vaadata nahavoldid. Puukidele meeldivad niisked kohad: rinnaalused, kubemevoldid ja kaenlaalused. Lastel armastavad puugid ronida pea- ja kaelapiirkonda, näiteks kõrva taha. Kindlasti tuleks koju naastes ära vahetada riided ja kammida läbi juuksed. Riided tuleb igaks juhuks läbi kloppida ja lisaks üle vaadata ja raputada jalutuskäigul kaasas olnud kott. „Paari tunni möödudes võiks sama protsessi korrata, sest märkamata puugid võivad kusagilt veel välja ronida,“ annab Tina nõu.

Kui puuk on juba hammustanud

Borrelioosi nakatumise vältimiseks tuleb sisseimenud puuk võimalikult kiirelt eemaldada ja jälgida enesetunnet. „Tavaliselt tekib borrelioosi korral mõni päev kuni nädal pärast puugihammustust punetav kindlapiiriline nahalööve. Enamasti on lööve kuni viie sentimeetrise või suurema läbimõõduga, kuid alati ei pruugi kirjeldatud tüüpilist nahalöövet tekkida. Mõni tund pärast puugi eemaldamist võib hammustuse kohale tekkida punakas laik. See ei tähenda borrelioosi, vaid võib olla seotud naha tundlikkusega,“ selgitab õde. Ebamäärase väsimuse, palaviku, peavalu, kaelalihaste kerge jäikuse, liigesvalude ja lihasvalude korral tuleks pöörduda õe või perearsti vastuvõtule.

Kuidas on tagatud turvalisus vaktsineerimisel?

Confido arst dr Andreas Abel kinnitab, et vaktsineerimine kliinikutes on turvaline. „Vastuvõttude planeerimisel arvestame, et korraga oleks kohapeal võimalikult vähe patsiente. Lisaks järgime kõiki terviseameti seatud reegleid ning kõik töötajad kasutavad vajalikke isikukaitsevahendeid,“ kinnitab Abel. Ta lisab, et patsientidel on kohustuslik kanda kaitsemaski, mis antakse vajadusel kliinikus, ning desinfitseerida käed. Enne vastuvõttu mõõdetakse kõigil patsientidel kontaktivabalt kehatemperatuuri. COVID-19 sümptomitega või nakkuskahtlusega patsiente teenindatakse kaugkonsultatsioonide abil.

„Nende meetmete abil oleme viinud kliinikutes nakatumise ohu väga madalaks. Vaktsineerimine ise on suhteliselt kiire protseduur, mis tähendab, et kliinikus ei pea kohapeal viibima kaua,“ kinnitab Abel.