"Silm võib sügeleda ilma mingi olulise põhjuseta, nagu iga muu koht inimese ihul," ütleb dr Viktor Vassiljev.Foto: Robin Roots
Hea nõu
12. mai 2020, 06:00

DR VASSILJEVI NÕUANNE | Mida teha, kui silm sügeleb?

"Mida  teha, kui silm sügeleb?"

Igal juhul mitte sügada. Kui, siis ettevaatlikult pühkida puhta paberrätiga. Näppupidi silma ronida pole kunagi mõistlik, olgu isegi käed pestud, sest kättpidi oleme ju kontaktis kogu ümbritseva maailma mikroobidega ja tänapäeval teate ise millega.

Silm võib sügeleda ilma mingi olulise põhjuseta, nagu iga muu koht inimese ihul. Aga kui sügeleb ja kipitab ja tahab paiste minna, siis on kas konjunktiviit – limaskesta põletik, mille põhjuseks kõige sagedamini mustade kätega hõõrumine, või odraiva – silmalau rasunäärme põletik.

Silmaarstile ilmselt kohe ei pääse, aga head salvi saab ka perearst soovitada. Kodustest vahenditest on hea teekott – pärast teejoomist jahtunult silmale panna. Kummelitee oleks muidugi veidi asjalikum.

Ja mitte mingil juhul ei tohi nühkida – see teeb asja ainult hullemaks. Odraiva vastu on rahvameditsiinis hea soovitus – vanaeit peab silma sülitama, siis läheb paari päevaga üle. Võin täie vastutusega kinnitada, et nii ongi.

See odraiva kestab kuskil viis päeva. Esimesel päeval kannatatakse ja loodetakse, et ehk läheb ise üle. Teisel päeval hakatakse abi otsima ja heal juhul oskab keegi vastavat eite soovitada. Kolmandal päeval sooritab eit nõutava toimingu, neljandal päeval hakkab odraiva üle minema ja viiendal paranebki ära.

Elus tuleb ikka ette, et keegi eit, olgu või meessoost, juhtub olema õigel ajal õiges kohas. Enne sülitab ja pärast räägib, et tema selle maailma päästiski. Mul kuri kahtlus, et koroonaga läheb samamoodi.