Foto: Pixabay
Hea nõu
22. mai 2020, 15:19

Lugu ilmus ajakirjas Tiiu

Toitumisterapeut vastab: kuidas toituda leukeemia korral?

 "Sooviksin väga Tiiu tarkade nõuandjate käest küsida, mida vajab või millest on puudus haigel, kelle diagnoosiks on lümfoidne leukeemia? Kuidas toituda, milliseid toidulisandeid vaja oleks, kui kaalulangus on jõudnud 70-lt kilogrammilt 55-le? Raviarst ei ütle mulle selle kohta midagi. Miks sel teemal üldse väga napilt sõna võetakse – oleks nagu tabuteema?" küsib lugeja ajakirja Tiiu toimetuselt.

Vastab toitumisterapeut Kaia Palumaa:

Antud juhtumi puhul on infot kahjuks vähe, sest enne soovituste andmist peaks teadma, kas haige saab ravi, milline on tema menüü ja toitumisharjumused. Kas ta on kehaliselt aktiivne, maandab stressi, jne. Samuti on oluline seedimise kiirus ja tarbitavate kiudainete hulk. 

Kindlasti panen südamele mitte tarbida kellegi n-ö asjatundja soovitatud toidulisandeid, sama kehtib ka taimsete preparaatide kohta. See võib loodetud kasu asemel hoopis kahju teha.

Üldiselt kehtib soovitus: toituda võimalikult tasakaalustatult ja tervislikult. Tuleb suurendada menüüs tervisele kasulike süsivesikute hulka, tõsta täisteraviljade, suhkrurikkamate köögiviljade, puuviljade ning marjade osa. Menüüsse tuleb lisada pähkleid, seemneid, häid ning kvaliteetseid taimseid õlisid, oliive ning avokaadot. Ka kaalu tõstmise menüü peaks olema tasakaalus ja toitainete rikas.

Õnneks on hakatud vähihaigete toitumisest järjest rohkem rääkima ja kirjutama. Head materjali võib leida Eesti Vähiliidu kodulehelt. Kellel inglise keel probleemiks pole, leiab infot ka Ameerika leukeemia ja lümfoomiühingu lehelt (lls.org). Kui see aga tundub keeruline, on otstarbekas pöörduda toitumisterapeudi poole, kes aitab menüü üle vaadata ning annab ka edasisi soovitusi elustiili kohta. Nende kohta leiate infot Eesti Toitumisteraapia Assotsiatsiooni kodulehelt http://www.toitumisterapeudid.ee/terapeudid

* Toitumisterapeudi või konsultandi puhul ei ole tegu arstiga