Foto: Pixabay
Hea nõu
19. mai 2020, 14:19

Lugu ilmus ajakirjas Tiiu

Arst vastab: millised on lugemiseks tervislikud valgustid?

"Sattusin lugema hiljuti ühte raamatut biorütmidest ja seal oli kirjas, et säästu- ja LED-pirnid ei sobi magamis- ega vannituppa, see valgus väsitab silmi," kirjutas lugeja ajakirja Tiiu toimetusse. "Aga kuidas siis lugemiseks õiget lampi leida?"

Vastab silmaarst Aili Madissoon:

Tervislike valgustite teema on praegu üsna aktuaalne. Uued säästlikud pirnid valgustavad põhiliselt lühema lainepikkusega, siniste toonidega. Uuringud hiirtega on tõestanud, et suures koguses sinine valgus kahjustab tõepoolest silmapõhjas nägemisteravuse eest vastutavaid tundlikke rakke.

Kõige võimsam sinise valguse tootja on päike. Ilmselt seepärast on inimese silm juba evolutsiooni käigus arenenud nii, et lääts filtreerib suure osa sinisest lainepikkusest välja. Hiirte silmaläätsed nii head filtrid ei ole. Samuti on laste veel välja arenemata silmad sinise lainepikkuse ees kaitsetumad.

Kui me ei vaata otse päikesesse, siis satub silma hajutatud valgus, mis on vähem intensiivne. Samuti tuleb suhtuda LED-valgustitesse – kui neid kasutada üldvalgustuseks lae all, siis ei satu valguskiired otse silma. Siiski  ümbritseb meid aina enam LED-valgusallikaid. Ka teleri-, arvuti- ja telefoniekraanid on hajutatud LED-valgustusega. Samas kõik LED- lambid ei ole ühesuguse valgusspektriga, on ka selliseid, kus sinise lainepikkuse osa ei ole nii suur.

Kindlaid ja lõplikke andmeid selle kohta, mis koguses, kui pika ajaga ja mil määral uued säästlikud valgustid silmi kahjustavad, veel ei ole. Mõistlik oleks ikkagi silmi sinise lainepikkuse eest kaitsta: lühendada ekraanide vaatamise aega, kasutada spetsiaalse kaitsega prilliklaase, valida säästlikumate pirnide hulgast tervislikum. Kui on siiski mure ja silmad tundlikud – vana hea hõõglamp on ikka veel olemas! Usun, et edaspidi leiutatakse valgusallikad, mis on ühtlasema spektriga ja samas ka energiasäästlikud.