Miks me ei suuda söömist lõpetadaFoto: Istockphoto
Uudised
22. mai 2020, 06:23

Lugu ilmus ajakirjas Tiiu

Miks me ei suuda söömist lõpetada? Põhjus pole iseloomus, vaid toidus!

Te ei suuda lõpetada maitsestatud krõbinate, kommide või burgerite söömist, kuigi teate, et need pole tervislikud? Küsite endalt, mis teil viga on? Tegelikult peaksite küsima, mis on toidul viga, kirjutab Bee Wilson, raamatu „Kuidas me sööma õpime“ autor.

Jutt on kõrgtöödeldud toitudest, milles on tavaliselt vähe vajalikke toitaineid, kuid palju suhkrut, õli, soola. Näiteks koogid või küpsised, mis koosnevad rafineeritud jahust, odavast taimeõlist ja suhkrust, kuid on emulgaatorite abil vahule klopitud ja isuäratavaks tehtud.  

Kõrgtöödeldud võib olla ka kauasäiliv mandlipiim teie hommikukohvis või õhtune tops maitsestatud jogurtit, dieetkoola, kanatükid, vegankotletid või energiabatoon. Kõrgtöödeldud on üle poole Suurbritannias ja USAs söödavatest kaloritest, teised riigid on neile kiiresti järele jõudmas. Moodsad toidud on kättesaadavad ja taskukohased, ühtlasi agressiivselt reklaamitud ja müügil igas supermarketis. 

Prantsusmaal, Brasiilias, USAs ja Hispaanias läbi viidud uuringud osutavad, et suures koguses kõrgtöödeldud toidu söömine on seotud paljude hädadega alates rasvumisest kuni südamehaiguste, depressiooni, astma ja seedehäireteni. 2018. aasta Prantsusmaa uuring, mis jälgis üle 100 000 täiskasvanut, leidis, et vähirisk suurenes, kui menüüsse lisati 10% rohkem kõrgtöödeldud toitu.