Hea nõu

Lugu ilmus ajakirjas Tiiu

Toitumisspetsialist vastab: kui palju tohib süüa konserv- ja purgitoitu? 

Liisi Seil, ajakiri Tiiu, 18. mai 2020, 08:38
Foto: Stanislav Moškov
"Kui palju soovitate süüa purgitoitu? Olen kaalu langetamiseks osalenud mitmes toitumiskavas. Neis retseptides on sageli konservitud koostisosasid, tihti on need välismaised: oad, herned, kikerherned, tomatid jne. Olen neid süües ikka mõelnud, kas metallpurki pandud toit on ikka sama kasulik kui lahtine ja omamaine. Mida teie ütlete, kas peaks konservide puhul olema ettevaatlik?" küsib lugeja Tiiu toimetuselt.

Vastab Figuurisõbrad OÜ konsultant Kaja Torn:

Kindlasti on kodumaine kodus valmistatud värske toit kõige parem, kasulikum ja tervislikum. Konservitud kraami on töödeldud ja see ei pruugi olla kodumaine, kuid toit valmib kiirelt ja mugavalt. Konservitud köögiviljad rikastavad eriti talvel meie toidulauda, kui hooajalist värsket pole saada. 

Me ei söö iga päev konservtoitu, nende osa igapäevatoidus on siiski väike. Seepärast ei peaks vaid vahetevahel konservipurki avades väga muretsema. Suletud metallpurk ei tohiks valmistada ohtu tervisele, seevastu avatud metallpurgis pole mõistlik toitu säilitada.