Janek Kapper kaardiga, mis kinnitab selle omaniku vajadust saada kiiresti WCsse.Foto: Erakogu
Uudised
14. mai 2020, 12:50

KIIRESTI TUALETTI! Soolehaiged saavad nüüd isikliku WC-kaardi

Eesti Põletikulise Soolehaiguste Selts (EPSS) hakkab tänasest andma oma liikmetele WC-kaarte, mis aitavad neil vajadusel pääseda kiirkorras lähimasse tualetti, sest soolehaigused ei võimalda minutitki ootamist. 

Eestis on selliseid inimesi u 2500. EPSSi esindaja Janek Kapperi sõnul on soolehaigetel tihtilugu mure, kuidas saada võimalikult kiiresti tualetti.  „Tundub kummalisena, aga 21. sajandil peame selliste teemadega tegelema, sest ei üritustel WC järjekorras seisjad ega keskuste infotöötajad ole tihtilugu altid soolehaigete murega arvestama.“ 

„Välisel vaatlusel ei ole ju inimesel midagi viga ja diagnoosi kõvahäälne selgitamine on väga ebamugav,“ lisas Kapper.

Eesti Põletikulise Soolehaiguste Selts viis oma liikmete hulgas läbi küsitluse, et teada saada, kui palju soolehaigus nende elu igapäevaselt mõjutab. Üllatuslikult toodi ühe peamise murena välja WCde kasutamise keerukust avalikes kohtades. 

Kapper loodab, et nüüd, kui on olemas konkreetse viitega kaart, saab selle esitamisega kinnitada WCsse mineku vajadust ja ehk teadlikkuse tõustes muutub ajapikku see probleem soolehaigete jaoks ka väiksemaks.

Ta palub kaubanduskeskuste, ametiasutuste, toitlustusasutuste jt esindajatel Eesti Põletikulise Soolehaiguse Seltsile teada anda, kas nad oleksid valmis  üleskutsega liituma ja oma WC-de ustele paigutama kleepsu ”Kõik puuded ei ole nähtavad”. See tagaks WC-kaarti omavale haigele võimaluse viivitamatult tualetti kasutada.

Projektiga ühinenud asutuste nimed paneb EPSS oma kodulehele ja siis teavad ka EPSSi liikmed, millised on n-ö põletikulise soolehaiguse ”sõbralikud” asutused, mida nad võivad rahuliku südamega külastada. Kuna paljudes arenenud riikides on analoogne kaart kasutusel, saavad kaardiomanikud reisides valida külastamiseks just neid kohti.

Haigus võib tekkida igas vanuses

Crohni tõbi ja haavandiline koliit on kroonilised põletikulised soolehaigused. Kõige tavapärasemateks sümptomiteks loetakse kõhulahtisust, veriseid väljaheiteid ja kõhuvalu ning Crohni tõvel kaalulangust. Haigus võib tekkida igas vanuses, kuid tavaliselt haigestutakse noores eas (15.‒35. aastaselt). Põhjused ei ole teada – arvatakse, et haiguse tekkeks on oluline pärilike ja keskkonnafaktorite koosmõju ning soole mikrofloora eripära. Põletikulist soolehaigust ei ole võimalik ennetada. Enamasti kulgeb haigus ägenemistega ja võib taanduda kas raviga või iseenesest.

Infot leiab patsiendiorganisatsiooni kodulehelt  www.ibd.ee