Foto: Marko Usler
Müstika
6. juuni 2020, 19:30

MÜSTIKA | Metsamoor Irje Karjus: „Koroonaviiruse taim on koirohi.“

Taimed annavad tervist, väge, tarkust ja tundlikkust. «Mitte kusagilt maailmas ei saa sellist teavet nagu taimedest,» kinnitab taimetark Irje Karjus ehk Metsamoor.

Taimed annavad tervist, väge, tarkust ja tundlikkust. «Mitte kusagilt maailmas ei saa sellist teavet nagu taimedest,» kinnitab taimetark Irje Karjus ehk Metsamoor.

Taim, kes toitub valgusest, jagab seda ka meiega. «Nad tõstavad hästi tugevalt meie sensitiivsust. Tundlikkus on taimede kaudu harjutatav, ükskõik mis meeltega sa neid tunnetad – nuusutad, sööd, vaatad või puudutad.»Kui osata näha ja tõlgendada, võivad loodus ning taimed meile paljugi rääkida. Irje on aastate jooksul selle mõistmisoskuse omandanud. Iga taim on sümbol ja selle järgi, milline neist end parasjagu eriti hästi ning tugevalt tunneb, võib järeldada üht-teist ühiskonna heaolu ja tervise kohta.«Möödunud aastal oli hästi palju naistepuna. Mina pole selliseid naistepunavälju enne näinud, ja palju oli just seda eriti tugevat ning jõulist lihtnaistepuna,» räägib Metsamoor. Seega – loodusliku antidepressandina on naistepuna seotud närvilisuse, stressi ja depressiooniga.

Keeruline aeg aasta lõpuniTaimetarga sõnul ei osanud ta alguses naistepuna vohamist tõlgendada. «Vaatasin esmalt enda peale – mul endal läks teda vaja, sest möödunud sügisel olid mu elus rasked sündmused. Hiljem õpilastega rääkides selgus, et ma polnud ainuke, kes vajas tuge ja rahu – seda oli tarvis ka teistel. See oligi naistepuna aasta.»Naistepuna on pika toimega taim. «Seega näitab ta pikemaajalist protsessi, kus me vajame toetust ja rahu. Keeruline aeg kestab nüüd aasta lõpuni välja, novembrikuuni vähemalt,» prognoosib Irje. «Mitte koroona ise – see viirus on alles eelmäng, millele järgnevad suuremad sündmused. Interneti- ja pangateemad, majanduslangus. Paljud ettevõtted lähevad pankrotti, reisimisvõimalused lõigatakse mõneks ajaks ära. Me istume kodus ja mis meil muud teha on, kui mõelda. Mõtleme, mis saab ja kuidas saab. Ja saame teada, kellega me koos elame. Kes läheb tülli, kes saab kokku. Kindlasti sünnib aasta pärast palju lapsi, aga kindlasti on ka üksjagu lahutusi.»

Edasi lugemiseks: