Päikesekaitset ei tohi unustada ka kodus toimetades või grillides. Foto: Vida Press
Hea nõu
28. mai 2020, 05:00

KEVADINE PÄIKE ON SALAKAVAL! Nii kaitsed oma nahka ja kaunis jume püsib hoopis kauem

Esimesed kuumad päikesekiired meelitavad meid õue, et saada pikast talvest halliks tõmbunud nahale natukenegi värskemat jumet. Kahjuks ei lõpe esimese päikese püüdmine alati hästi, hoiatab Apotheka proviisor Anne-Mai Rogenbaum. 

Sügis-talvisel ajal on nahas olev pigment lahjenenud ja meie nahk ei ole kevadel pikemaks päikese käes olemiseks sama valmis kui näiteks augustis. Suvine UV-kiirgus suurendab naha pigmendisisaldust ja põhjustab pindmise kihi paksenemist, mis omakorda kaitseb paremini UV-kiirguse eest.

Meie kliimavööndis ei ole sugugi haruldased päikesepõletused, kuna enamik inimesi kaitseb nahka ja juukseid rannas, kuid matkates, koduaias toimetades või terrassil grillides kahjuks sellele ei mõelda.

Päikesega liialdamine võib lõppeda punase, villilise ja ketendava nahaga ning päädida kehatemperatuuri tõusuga. Ajapikku võivad ilmuda välja ka pigmendilaigud ja tekkida tõsised tervisemured.

Kuidas saada kaunim jume?

Päikese käes viibides tuleks kasutada päikesekaitsetooteid, mis kaitsevad nii UVA- kui UVB- kiirguse eest. Eelkõige tuleb kaitsta päikesele avatud kehaosi, millest kõige õrnemad on kõrvalestad ja nina. Kõige mugavam on soetada taskusse või käekotti päikesekaitsepulk, mis tagab spetsiaalse kaitse väga tundlikele nahapiirkondadele (nina, huuled, kõrvad, sünnimärgid, armid, tätoveeringud).

Eestlastel on üldiselt hele nahk ja sellest tulenevalt on soovitatav kasutada kevadel esimeste päikesekiirtega kreemi faktoriga 30 või 50. Kui nahale on tekkinud juba jume, siis võib kasutada ka väiksema kaitsefaktoriga tooteid.

Igal kevadel tuleb apteekritel lükata ümber müüt, et suurema faktoriga kreemi kasutades ei saa isegi sügiseks pruuni jumet. Tervise hoidmiseks tuleb teadvustada, et päikesekaitsefaktor 4 ja 6 on õrnale ja heledale nahale kevadel ebapiisavad. Pigem püsib jume kauem, kui seda on turvaliselt ja pikema perioodi jooksul nahale kogutud.

Väga tugevad päikesekaitsekreemid, näiteks kaitsefaktoriga 50 on mõeldud  inimestele, kes põevad haigusi, mida päikesekiirgus esile kutsub ja kindlasti on sellised kreemid vajalikud väikelastele. Lisaks kaitsefaktoriga kreemidele tuleks lapsi kaitsta UV-kiirguse eest ka sobivate mütside ja riietega.

Suhtu päikesesse aukartusega

Peanahka ja juukseid peaksid kevadise päikese eest kaitsma ka täiskasvanud. Kahjuks peanahka me kreemitada ei saa, seega väga oluline on, et õhukeste juustega inimesed haaraksid õue minnes kaasa ka peakatte. Vastasel korral võib peanahk päikese käes kiirelt punetama ja kipitama hakata.

Päikeskaitsetooted muutuvad aina praktilisemaks ja mugavamaks. Näiteks kergesti pealekantav näosprei kaitseb nii õues jalutades kui ka aias toimetades. Tasub leida kõige sobivamad vahendid oma nahatüübile ja elustiilile!

Oluline on meeles pidada, et meie nahk on oluline elund, mille eesmärk on kaitsta organismi kahjulike välismõjude eest. Me ei tohiks hoolitseda naha eest ainult ilu silmas pidades, vaid peame hoidma nahka, et säiliks selle kaitsefunktsioon ja naha terviklikkus. Päike toob nahale kena jume ning laeb meie D-vitamiini varusid, aga väga tähtis on suhtuda päikesesse aukartusega ning kaitsta hoolikalt oma nahka.