Mitmeliitriseks smuutiks blenderdatakse igasugused taimed, varred ja lehed, mida inimene niisama pole suuteline sööma ja muidu ei söökski.Foto: Vida Press
Uudised
28. mai 2020, 10:41

OHTLIK JA MÜRGINE: rohelisi smuutisid tehakse taimedest, vartest ja lehtedest, mida muidu ei sööda

Kliimamuutused on toonud juurde veganeid, kes on hakanud liiga palju rohelisi taimi smuutina jooma – see probleem on üleeuroopaline, kirjutab Maaleht.

“Mitmeliitriseks smuutiks blenderdatakse igasugused taimed, varred ja lehed, mida inimene niisama pole suuteline sööma ja muidu ei söökski,” rääkis maaeluministeeriumi toiduohutuse osakonna juhataja Hendrik Kuusk konverentsil, et uued toitumistrendid toovad kaasa uusi riske toiduohutuses.

Suvises looduses vohavad rabarberid, hapuoblikad ja malts, nii et veganitel on kange tahtmine neid maitsta.

Hendrik Kuusk hoiatas, et liiga palju rohelist toorelt smuutina süües tõuseb oksaalhappe kogus organismis ohtlikult kõrgeks. Paljude dieetide puhul on antud soovitusi juua rohelist smuutit 2–4 liitrit päevas, aga kui selline smuuti koosnebki suures osas näiteks rabarberivartest, võib seesugune jook olla lausa mürgine.

Refereeritud artikli täistekst Maalehes.

Ettevaatusele taimede suhtes mainitseb igal aastal ka terviseameti mürgistusteabekeskus ja soovitab hoolikalt mõelda, mida smuutidesse panna.  Mürgustusteabekeskuse andmetel on üheks levinumaks veaks rabarberilehtede kasutamine. Rabarberilehed on aga inimesele väga mürgised ja nende söömine lõppeb pika haiglaraviga. Mürgistusteabekeskuse juht Mare Oder soovitab enne uute smuutikomponentide katsetamist veenduda, et need on söömiseks kõlbulikud.

Oderi sõnul varitseb inimesi oht ka karulaugu korjamisel, sest rohelised lehed kipuvad minema segamini mürgiste piibelehe ja sügislille lehtedega. „Kõige kindlam on vahet teha nuusutades – lehed peavad lõhnama küüslaugu järgi,“ selgitab Oder.