Foto: Pixabay
Hea nõu
19. juuni 2020, 07:05

Lugu ilmus ajakirjas Tiiu

Arst vastab: miks nahk muutub vananedes kuivemaks?

"Olen 50aastane ja märkan, et mu nahk muutub kuivemaks. Paraku ei ole ma eriti usin kreemitaja, nii et unustan seda järjepidevalt teha. Sain teada, et minust viis aastat vanem sõbranna kreemitab ennast pärast iga duši all käimist, vähemalt käsi ja jalgu. Kas nii tihe kreemitamine on õige? Või langeb niimoodi keha enda rasutootmine? Kui sageli oleks õige 50. eluaastates enda keha kreemitada?" küsitakse Tiiu toimetuselt.

Vastab nahaarst Marge Tampere:

Vananedes naha ainevahetus ja rakkude uuenemine aeglustub, sellega koos väheneb higi- ja rasunäärmete töö. Terve nahaga inimene, kes ei põe kroonilisi nahahaigusi ja on üldiselt terve, ei pea iga päev kreemitama. Kreemitama peab siis, kui nahk näeb välja kuiv, ketendav ja kare või hakkab sügelema. 

Ka liiga sageli, mitu korda päevas pestes võime kahjustada naha normaalset kaitsvat lipiidikihti. Nahk võib liigpesemise tõttu muutuda karedaks, hakata punetama ja sügelema. Eriti ohustatud on heleda ja kuiva nahaga või atoopilist dermatiiti, kontaktekseemi või muud kroonilist nahahaigust põdevad inimesed. Ka liiga kaua ja kuuma veega pestes kuivab nahk rohkem. Päevas mitu korda pestes ei pea iga kord dušigeeli kasutama, eelistada võib niisutavat dušiõli. 

Kui sagedane pesemine on hädavajalik, kreemitage end kohe selle järel. Soovitan apteegitooteid, sest need sisaldavad rohkem kasulikke lipiide ja naha niiskust parandavaid aktiivaineid, vähem tarbetuid lõhna- ja säilituskomponente.