Foto: Kelly Sikkema / Unsplash
Hea nõu
11. juuli 2020, 07:17

Arst vastab: kas lainerijoon on silmale ohutu?

"Tänapäeva meikimistrend on selline, et sageli soovitatakse tõmmata jumestuspliiatsiga joon silma limaskestale – olgu siis valge või musta pliiatsiga. Enamasti värvitakse niimoodi alumise lau limaskesta, kuid olen kohanud ka seda, et joonistatakse triip ülemise lau limaskestale. Kas see on silmale ohutu, kui päevast päeva võõra ainega limaskesta töödelda?" kirjutab 40aastane naine ajakirja Tiiu toimetusse.

Vastab silmaarst Aili Madisson:

Igasuguse silmameigiga kaasnevad ohud. Ripsmetest sissepoole tehtav lainerijoon on ohutuse seisukohalt üks halvemaid variante, sest meigiosakesed satuvad silma peale ujuma. Mõnel koostisosal võib olla kantserogeenne või lihtsalt silmi ärritav toime. Ka on jumestuspliiatsi ots infektsioonide kasvulava. Määrdunud laineri tõttu võivad bakterid, seened või teised tüütud mikroorganismid silmas põletiku tekitada.

Ripsmetest sissepoole kantud joon takistab ka lau ääres olevate õlinäärmate tööd. Õli on aga oluline komponent pisaravedelikus selle aurumise takistamiseks. Seega suureneb silma kuivuse ja põletiku oht veelgi.

Silmadel on küll isepuhastumise võime, mis on aga oluliselt häiritud kuiva silma sündroomi korral. Suurema ohu grupis on ka kontaktläätsede kandjad, sest meigiosakesed kinnituvad läätsele ja satuvad selle alla, seetõttu silm ei puhastu. 

On olemas ka sarvkesta mehaanilise vigastamise oht, kui käsi meikimisel veidi vääratab.

Kahjustuste riski vähendamiseks tuleb jälgida meigitoodete kasutamise tähtaegu. Tavaliselt on see kolm kuud. Et pliiats oleks puhtam, soovitatakse seda iga kord enne kasutamist teritada.

Vana tõde, et enne magaminekut tuleb kogu meik hoolikalt eemaldada ja pärast seda niisutustilgad silma!