Foto: Anastasia Gepp /Pixabay
Hea nõu
7. juuni 2020, 07:27

Lugu ilmus ajakirjas Tiiu

Arst vastab: mida peaksin tegema, kui kurk pidevalt sügeleb?

"Juba aasta aega olen püüdnud põhjuse jälile jõuda, miks kurk pidevalt sügeleb. Tavaliselt hakkab sügelema üks kurgupool, ilma põhjuseta, sageli  ka öösel. Pärast läheb nina kinni ja vesiseks, silmad hakkavad vett jooksma. Võiks arvata, et see on allergia, aga ma pole tuvastanud ühtegi ärritajat, pealegi ei olene kurgusügelus aastaaegadest ega magamiskohast. Tekib hirm, et on mingi tõsine põhjus," kirjutab 54aastane naine.

Vastab kõrva-nina-kurguarst Marek Metsmaa

Teie kirjeldatud kurgusügelus, ninakinnisus ja -vesisus ning vesised silmad võivad olla allergia väljendus. Meie ümber on palju allergeene, mida ei oska esimesel pilgul tähele panna. Enam levinud on kodu- ja õietolm, hallitus, koduloomade karvad ja sekreet. Samas võivad ärritada pesuained, sünteeskangad ja muu seesugune.

Lihtsaim oleks tarvitada 7–10 päeva allergiavastast käsimüügitabletti. Kui saate leevendust, on suure tõenäosusega tegemist allergiaga. Diagnoosi täpsustamiseks tuleks pöördudes allergoloogi vastuvõtule. Konkreetsema allergeeni määramiseks tehakse vereanalüüs või nahatestid.  

Kuid alati ei suuda me määrata kõiki keskkonnas nähtamatuid ärritajaid, mida otseselt ei peeta allergeenideks. Nendeks võivad olla ehitus- või viimistlusmaterjalidest pärit lenduvad ühendid. Püüdke meenutada, mis olukorras nähud tekivad. Kui neid tuleb ette ainult kodus, siis peab otsima ärritavaid materjale oma elamisest, sest testidega neid sel juhul määrata ei saa.