Valmista tervistavat smuutit.Foto: Pexels
Hea nõu
24. juuni 2020, 08:33

Lugu ilmus ajakirjas Tiiu

Ravi loodusest: jaanipeo järel taimede abil tasakaalu!

Jaanipühade ajal kiputakse endale toiduga liiga tegema – peaaegu igas grillahjus suitseb ju lihane suutäis. Enamasti käib sinna juurde ka õllepunsu või vein. Kuidas organismi tasakaalu saada, et mõte selgineks ja vöökoht kahaneks?

Marjad, puu- ja juurviljad

Puhastuskuur. Tehke endale nädalane puhastuskuur. Jätke menüüst välja kõik liha-, teravilja- ja piimatooted, suhkrut sisaldavad toidud ja joogid. Enamikku toitu oleks hea süüa smuuti või püreena, kasutades nii puuvilju, marju kui ka köögivilju. Lisage smuutidele ja püreedele vürtse: magusatele kaneeli, kardemoni, liivateed; soolastele lauke, mädarõigast, tšillit. Kindlasti lisage rohelisi taimi ja ka taimeõisi. Õhtuks sööge salatit külmpressitud õliga.

Magus puhastav smuuti (ühele). Võtke 1 banaan, pool avokaadot, 5 kuivatatud ploomi, 1 sl tšiia seemneid, 1 peotäis vesiheina ja hanemaltsa lehti, 1 klaas kaerapiima. Kui soovite magusamat, võite lisada veidi mett. Mikserdage ja sööge päevas 3 portsjonit söögi asemel. Vesihein ja hanemalts on superkehapuhastajad.

Soolane vürtsikas puhastav smuuti (ühele). Võtke 1 avokaado, 1 keskmine värske peet, 1–2 küüslaugu küünt, 1 keskmine paprikas, veidi tšillit, veidi roosat soola. Valage peale kuum vesi ja mikserdage.

Maasikas Foto: Tiina Saidla

Pune

Tee. Korjake punetaimedelt õitsev ladvaosa koos kümnesentimeetriste vartega. Kuivatage korvikeses. Pange tassi kaks oksakest värsket punevart (kui värsket pole, võtke kuivatatud ürti). Valage peale kuum vesi, laske 5 minutit tõmmata ja jooge paar tassikest päevas. Pune aitab hästi kaasa soolestiku pingete vabastamisele.

Pune Foto: Tiina Saidla

Kikka- ja leeskputk

Lehed. Närige toidu kõrvale kikkaputke või leeskputke lehte. Kasutage neid vürtsikaid lehti salatites ja smuutides. Putked aitavad kaasa soolestiku bakteriaalse tasakaalu taastamisele või säilitamisele.

Münt

Vesi. Lisage mündivarreke külmale veele ja laske seal paar tundi seista. Mündi eeterlikud õlid imenduvad vette ja see omandab mõnusa värske mündi maitse. Jooge seda vett päeva jooksul liitrine kannutäis. Münt aitab puhastuda ja meeli ergastada.

Kuusevõrsed

Jook. Võtke 2 peotäit kuusevõrseid, 1 klaas vett. Mikserdage, kurnake ja jooge seda vitamiinirikast jooki nii keha puhastamiseks kui ka toitmiseks. Järelejäänud kuusevõrsepuru saate kasutada smuutides või salatites.

Kuusevõrsed Foto: Tiina Saidla

Vesihein ja põdrakanep

Värske puhastav salat. Võtke 1 peotäis vesiheina, 1 peotäis värskeid põdrakanepi  lehti ja võrseid, 1 peotäis ebaküdoonia õisi, 1 peotäis värsket punet, 1 värske kurk, veidi Kreeka pähkli õli ja astelpaju mahla, roosat soola ja mett. Segage salat ja nautige.