Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) muutis näomaskide alaseid soovitusi, öeldes, et neid tuleks avalikes kohtades kanda.Foto: Erki Pärnaku
Maailm
6. juuni 2020, 14:20

WHO soovitab avalikes kohtades kanda näomaske

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) muutis näomaskide alaseid soovitusi, öeldes, et koroonaviiruse leviku tõkestamiseks tuleks neid avalikes kohtades kanda.

WHO väitis varem, et neil pole piisavalt tõendeid selle kohta, et terved inimesed peaksid maske kandma. Nüüd ütleb organisatsioon, et uue teabe põhjal võivad maskid pakkuda "potentsiaalselt kaitset nakkusohtlike piiskade eest", kirjutab BBC.

Terviseorganisatsiooni Covid-19 juhtivekspert dr Maria Van Kerkhove ütles uudisteagentuurile Reuters, et soovitus kehtib eelkõike piirkondades, kus on suur oht nakkuse edasikandumiseks. Varem soovitas organisatsioon näomaske vaid haigetele inimestele ja nende hooldajatele, nüüd laiendati seda teistelegi.

"Soovitame valitsustel julgustada üldsust maske kandma," ütles dr Van Kerkhove.

See on WHO juhistes suur muutus. Organisatsiooni eksperdid olid pikalt seisukohal, et maskid tekitavad petliku turvatunde ja jätavad meditsiinitöötajad ilma hädavajalikest kaitsevahenditest. Need argumendid pole kadunud, kuid samal ajal tunnistab WHO, et on ilmnenud uusi tõendeid.

Nad osutavad hiljutistele uuringutele, mille põhjal võivad inimesed olla enne sümptomite ilmnemist väga nakkavad ja paljud põevad koroonaviiruse haigusnähtudeta.

Juhul kui distantseerumine pole võimalik, näiteks ühistranspordis või kauplustes, siis soovitatakse nakkuse edasikandumise vältimiseks näod katta isetehtud maskidega. Üle 60aastased terviseprobleemidega inimesed peaksid oleme veelgi ettevaatlikumad ja neil soovitatakse kanda meditsiinilisi maske.

Samal ajal rõhutab WHO, et näomask on vaid üks tööriistad paljude hulgast. "Ainuüksi maskid ei kaitse teid Covid-19 eest," ütles asutuse peadirektor Tedros Adhanom Ghebreyesus.