Seisukoht
7. juuni 2020, 19:03

Seisukoht | Kas vaktsiin on tehtud?

Tuleb välja, et aasta alguses saabunud meeldetuletus, et isikut tõendav dokument vajab uuendamist, polnud sugugi iseenesestmõistetav, sest samasugusest märguandest võib vaid unistada, kui asi puudutab kodaniku tervist. Ometi pole õigeaegne vaktsineerimine – näiteks puukide levitatava salakavala haiguse vastu – üksnes inimese enda huvides, sest kui see pisike vereimeja peakski end külge haakima ja ohver lõpetab näiteks raske ajupõletikuga, siis kanname ravikulusid – erinevalt vaktsineerimise kulust! – ikka solidaarselt.

Sestap olingi veidi pettunud, kui selle hirmsa haiguse vastu vaktsineerima minnes selgus, et kolme aasta pärast tehtava kordusvaktsiini eel pole võimalik saada meeldetuletust näiteks e-kirja teel – kuigi kõik küsivat seda, nagu märkis mõistev meedik. Paberilipik nõudega teha kordussüst 2023. aastal oleks peaaegu sinnasamasse arstikabinetti maha jäänud… Ega see mind kodus sahtlipõhjaski palju aita, hoopis suuremad lootused on telefonis peituval isiklikul ajaplaneerijal.

Vähemalt on mingi edasiminek toimunud selles mõttes, et kui aastatetagusest vaktsineerimisest ei jäänud digiloosse märkigi maha, siis nüüd on see seal olemas. Häbi tunnistada, aga vajalik kolmas süst jäi toona lihtlabase unustamise tõttu hoopis tegemata. Millal aga hakkab e-riik päriselt paberimajandust asendama?