Kas koroonaviirus sündis tõesti Wuhani laboris teadlaste käe läbi?Foto: Zuma Press/Scanpix
Maailm
8. juuni 2020, 15:07

UUS UURING: Norra teadlase väitel loodi koroonaviirus laboris

Norra teadlane Birger Sørensen väidab, et uus koroonaviirus ehk SARS-CoV-2 pole looduslikku päritolu, vahendab Forbes. Uue Briti-Norra uuringu hüpoteesi toetab ka Suurbritannia välisluureteenistuse endine juht Sir Richard Dearlove.

Ajakirjas Quaterly Review of Biophysics avaldatud Sørenseni ja Briti professor Angus Dalgleishi uuring näitab, et koroonaviiruse ogavalk sisaldab järjestusi, mis näivad olevat kunstlikult sisestatud. Samuti rõhutavad uurijad, et viiruse leviku algusest saadik pole sellest tekkinud mutatsiooni, mis võib viidata sellele, et viirus oli juba algselt inimestele kohandatud. Sørensen teatas, et viirusel on omadusi, mida pole looduslikult varem leitud ja see erineb suuresti SARSist. Ta lisas, et Hiina ja USA on teinud aastaid koroonaviiruste uurimisel koostööd.

Mitu kuud on levinud kuulujutud, et koroonaviirus sündis Wuhani viroloogialaboris. Labori juhid kinnitasid Hiina meediale, et sellised väited on „täielik väljamõeldis“ ja nad pole kunagi sarnaste viirustega uuringuid teinud. Norra teadlase sõnul olid aga hiinlased need, kes avaldasid algselt info ogavalgus sisalduvate järjestuste kohta, mida ka Briti-Norra uuringus kasutati. Sørensen lisas, et pärast eelnimetatud avaldust pole Hiina enam asjassepuutuvaid uuringuid avalikustanud. 

MI6 endine juht Sir Richard Dearlove tunnustas Sørenseni ja Dalgleishi uuringut ning kinnitas ka Daily Telegraphile, et tervet maailma halvav pandeemia võis alguse saada laborist. Dearlove pakkus välja, et koroonaviirus võis laborist pääseda bioohutusmeetmete rikkumise tõttu. Välisluureteenistuse endine juht lisas, et tõenäoliselt ei vabastatud viirust tahtlikult, ent Hiina on üritanud õnnetust selgelt varjata. „Arvan, et see sai alguse õnnetusest. See tõstatab küsimuse, kas Hiina võtab vastutuse ja nõustub maksma hüvitist. Ma usun, et see kohustab igat riiki järele mõtlema, kuidas nad Hiina ja selle valitsusega suhtlevad,“ arutles Dearlove. Ta lisas, et Hiina pahameele vältimiseks ei soovinud mitmed teadusväljaanded uuringut avaldada.