Foto: Aldo Luud
Seisukoht
8. juuni 2020, 17:39

Seisukoht | Olgem ka edaspidi ettevaatlikud

Eriolukord on läbi ning suur osa piirangutest on samuti kaotatud. Ka neid, kes on nakatunud koroonaviirusega, on üha vähem: viimastel nädalatel on uute päevaste juhtumite arv jäänud enamasti alla kümne (tõsi, äsja teatati üle pika aja ka kahel päeval rohkem kui 20 nakatunust).

Kuid arvan, et sellele vaatamata tuleks olla endiselt ettevaatlik. Esiteks on meil viiruse kohta ikka veel väga vähe teadmisi. Kas haigustekitaja on hooajaline või mitte? Kas korra nakatudes on võimalik hiljem uuesti haigestuda või tekib karjaimmuunsus? Kas viiruse vastu aitab ainult vaktsiin, mida pole veel välja töötatud, või on ka muid võimalusi? Need on vaid mõned küsimused, millele pole vastust leitud.

Teiseks – kuigi Eestis on levib viirus praegu vähem, möllab see maailmas endiselt täistuuridel ning purustab pea kogu aeg uusi rekordeid. Naaberriigis Rootsis, kus ei kehtestatud rangeid piiranguid, tuleb iga päev juurde sadu uusi nakatunuid ja registreeritakse kümneid surmajuhtumeid. Venemaal teatati eile 9000 uuest haigestunust ning Brasiilias on viiruse levik tõusuteel.

Seega leian, et endiselt oleks igati mõistlik poes käies kanda kaitsemaski, pidada kinni 2 + 2 reeglist, kasutada desinfitseerimisvahendit ning pesta võimalikult palju käsi. Me ei taha ju sügisel midagi kahetseda.