Kriitiline aeg on sügis, mil puhkused ja koolivaheaeg on lõppenud. Epideemia puhkemiseks piisab vaid ühest viirusekandjast.Foto: Vida Press
Uudised
10. juuni 2020, 13:25

MIDA TOOB SÜGIS? Soome professor usub, et koroonaviiruse teine laine õnnestub ära hoida

Koroonaviiruse kohta on endiselt palju vastamata küsimusi ja pole leitud ka vaktsiini, kuid teadmisi on kogunenud juba nii palju, et Helsingi ülikooli immunoloogiaprofessor Seppo Meri usub, et Soomes ei tule tõenäoliselt kardetud teist koroonalainet.

Muidugi on võimatu seda kindlalt väita, kuid tema optimism põhineb asjaolul, et viirust on õpitud paremini tundma ja selle levikut piirama, kirjutab Yle.

Professor kiidab soomlasi, kes on pidanud hästi kinni turvanõuetest. See on olnud väga tähtis ja on ka edaspidi, kuigi inimesed on nendest ehk tüdinenud ja ei muretse ka enam nii palju.

Muidugi on hirm, et inimeste käitumine muutub – et unustatakse turvanõuded ega väldita suuri rahvakogunemisi.

Meri arvatest on praegu suurim risk, et keegi toob taas enda teadmata kaasa viiruse välismaalt. Kriitiline aeg ongi sügis, mil puhkused ja koolivaheaeg on lõppenud. Epideemia puhkemiseks piisab vaid ühest viirusekandjast.

"Aga see on risk, mida saame ise mõjutada," ütleb professor. Juba on õpitud epideemiat talitsema. Professor usub, et kui on märke, et  teine laine ähvardab puhkeda, saab juba kiiresti tegutseda.

Meri arvates võib siin-seal tekkida väiksemaid epideemiaid, kuid ta ei usu, et Soomet tabaks viiruse laialdane levik. Kuid seda näitab aeg.

Ka Eesti terviseamet on rõhutanud, et koroonaviiruse teise laine puhkemise raskus sõltub paljuski meist endist. Üks võimalikke stsenaariume on, et nn teine laine tuleb nagu tsunami, suurlaine. Sellisest agressiivse leviku võimalusest rääkis terviseameti erakorralise meditsiini osakonna juhataja Martin Kadai mai algul ERRis.