Kõigepealt tuleb haav puhastada, sobib näiteks puhas vesi.Foto: Vida Press
Hea nõu
14. juuni 2020, 11:00

MIDA TEHA VÄIKSE HAAVAGA? Need on õige hoolduse kolm põhisammu, aga neid vahendeid ei tohi kindlasti peale panna!

Suvi kutsub õue – grillima, sportima, matkama. Paraku käivad tihtipeale selle kõigega kaasas ka kriimud, põletused ja väiksemad haavad. Südameapteegi proviisor Külli Teder õpetab, kuidas käituda väiksemate haavade korral ja mida ei tohi kindlasti teha.

Haavahoolduses on olulised kolm põhilist sammu: puhasta haav leige vee või antiseptikumiga, kata puhta sidumismaterjaliga ja jälgi haava paranemist, et panna tähele põletikku.

1. PUHASTA haav

Väiksema haava puhastamiseks sobivad hästi: leige kraanivesi, füsioloogiline lahus (0,9% naatriumkloriidi lahus) ja spetsiaalselt haavale mõeldud antiseptik.

Pigem ei sobi:

viin või muu puhas kange alkohol – see küll puhastab haava, aga tekitab valu ja ärritab haava, mistõttu see paraneb hiljem aeglasemalt;

vesinikperoksiid – samuti puhastab haava hädavajadusel, aga kahjustab selle käigus mõnikord ka kudesid;

värvilised antiseptilised vedelikud, nt briljantroheline, jood või kaaliumpermanganaat – need küll puhastavad, aga määrivad piirkonna, mistõttu on raske hiljem haava seisukorda hinnata ja põletikku märgata;

Cutasept – see on mõeldud terve naha profülaktiliseks desinfitseerimiseks, mitte lahtisele haavale piserdamiseks.

Kindlasti ei sobi:

suvalised joogid – magusad ja kääritatud joogid haava puhastamiseks ei sobi, sest need võivad tekitada hoopis põletiku;

seisnud vesi – kui ainus käepärane vesi on tiigivesi või ämber kasvuhoone kõrval, siis tuleb hinnata, kas haav on üldse nii määrdunud, et väärib loputamist ebapuhta veega.

Foto: Pixabay

2. KATA haav

Verejooksu saab peatada, vajutades haavale puhta sidumismaterjaliga. Haav tuleb katta puhta sidumismaterjaliga, sest nii luuakse uute rakkude ja väikeste veresoonte kasvuks ja arenguks vajalik niiske keskkond. Lahtiselt õhu käes hoides võib haav liigselt kuivada, paranemisprotsess aeglustub, haava võib kergemini tekkida põletik ja moodustuda armkude.

Sidumismaterjalid on oluline valida vastavalt haava iseloomule.

1. Pindmiste lõikehaavade servad saab tõmmata kokku haavasulgemisplaastritega

2. Liikuvatel pindadel olevate suurte marrastuste korral võiks eelistada spreiplaastrit

3. Eritisega haavade korral tuleks valida vedelikku hästi imavad haavapadjaga plaastrid

4. Õrnema naha korral võiks valida silikoonplaastrid

5. Põletikuohuga haavadel tasub kasutada antimikroobset hõbedat sisaldavaid plaastreid ja sidumismaterjale

6. Et sidumismaterjal ei kleepuks haavale, on soovitatav kasutada haava ja plaastri vahel parafiin- või silikoonvõrke

Foto: Tiina Kõrtsini

3. JÄLGI haava seisukorda

Kui haava ümbrus ei puneta ega ole turses, haavas ja selle ümbruses ei ole liigset vedelikku, jäetakse uuemad sidumismaterjalid haavale mitmeks päevaks. Plaaster või side tuleb vahetada kohe, kui haavaeritis on sellest läbi tulnud või plaaster on haavalt lahti tulnud.

Põletikuline haav

Põletikusümptomite, nt turse, punetuse jt tekkimisel tuleks kasutada laia antimikroobse toimega polüvidoonjoodidi ehk PVP-joodi sisaldavat salvi.

PVP-joodiga samal ajal ei tohi kasutada vesinikperoksiidi ega hõbedat sisaldavaid tooteid – need nullivad joodi antimikroobse toime!

Pea meeles!

Haava kaudu võib organismi sattuda mitmesuguseid baktereid, sh teetanuse tekitaja. Kui viimase viie aasta jooksul ei ole tehtud teetanuse vastu vaktsineerimist, tuleb pöörduda arsti poole. Loomade hammustuste korral peaks marutaudiohu tõttu pöörduma perearsti vastuvõtule.

 Mida teha põletushaavaga?

 1. JAHUTA põletada saanud kohta

Kasuta spetsiaalset geeli või jahedat puhast voolavat vett. Jahuta haava 15 minutit. Pea meeles, et väga külm kahjustab nahka samamoodi nagu väga kuum, seega ära hoia põletuse peal midagi liialt külma, näiteks jääd.

Põletushaavale ei tohi määrida õlisid, salve, kreeme, aaloed, pantenooli, hapukoort.

Need takistavad haavast kuumuse väljumist.

2. KATA haav

Selleks kasuta hüdrogeel- või hüdrokolloidplaastreid, mis hoiavad põletada saanud naha niiskena ja soodustavad loomulikku paranemisprotsessi. Sobivad ka parafiin- või silikoonvõrk, mis ei kleepu haavale, vaid lasevad haavaeritise läbi ja tagavad vajaliku niiske keskkonna.

3. JÄLGI haava seisukorda

Infektsiooni tekkimisel tuleb kasutada hõbedat või joodi sisaldavaid tooteid. Põletushaava korral ei maksa hakata ise tervishoiuspetsialisti mängima – näita professionaalsele apteekrile oma haav ette ja ütleme kohe, kas see on põletikus või mitte, ja kuidas edasi käituda.