"Ka noorel ja täiesti tervel inimesel tekib igas tunnis paar ekstrasüstolit, aga seda tavaliselt ei tunne," ütleb dr Viktor Vassiljev.Foto: Robin Roots
Hea nõu
15. juuni 2020, 05:00

DR VASSILJEVI NÕUANNE | Mida teha, kui süda jätab lööke vahele?

"Mina tunnen, kuidas mul pulss vahele jätab. Perearst ei taha sellest midagi kuulda, tegi küll kardiogrammi, aga sinnapaika see asi jäi. Olen 85 aastat vana, aga elada tahaks veel sellegipoolest."

Elada tulebki ja vahel ka vaatamata ravile, tühja sest kardiogrammist. Oleks midagi ohtlikku leitud, küll siis oleks rohtusid pakutud. Inimese süda teeb aastas ligi 40 miljonit lööki ja pole mingi ime, kui jätab mõne vahele. Hobusel neli jalga all, ja ikka komistab, aga läheb edasi ja muudkui künnab oma vagu.

Ka noorel ja täiesti tervel inimesel tekib igas tunnis paar ekstrasüstolit, aga seda tavaliselt ei tunne. Vana ja väsinud süda komistab sagedamini ning annab ka tunda, aga kui kardiogramm tehtud ning arst selle asja ohutuks tunnistanud, siis tulebki leppida kui ealise paratamatusega.

Rütmihäired võivad olla ohtlikud, kui tekivad esimest korda ja ootamatult – see tähendab, et südame seisund on järsult muutunud, ja tavaliselt mitte paremuse poole, ning on piisavaks põhjuseks, et kutsuda kiirabi.

Aga kui neid vahelööke on nagu on, siis nii ongi. Tekib neid vahest rohkem või annavad kuidagi teistmoodi tunda, siis on südamele liiga suurt koormust antud ja tuleb oma igapäevaste tegemiste tempot maha võtta. Veidi puhata, võtta palderjani, ja läheb üle. Kui ei lähe, siis ennast perearsti juurde kirja panna ja tema tõenäoliselt ütleb, on saabunud aeg uuesti korra passi vaadata. Selle asjakohase soovituse järgi tulebki talitada.