Foto: Vida Press
Hea nõu
18. juuni 2020, 05:00

VEEDA PÜHAD MURETULT! Nii pääsed kõhumuredest ja muudest tõbedest

Ees on kauaoodatud jaanipäev, kui paljudel on plaanis veeta aega lähedaste ja sõpradega, nautida sooja ilma ja maitsvat grilli. Südameapteegi proviisor Leilika Stepanova annab nõu, kuidas pidustusteks valmistuda, et puhkus ei tooks ebameeldivaid tagajärgi.

Kõige tüüpilisem mure pärast suviseid pidusid on kõhuvaevused: raskustunne, kõhuvalu ja gaasid. Probleemi põhjuseks pole sageli toit iseenesest, vaid pigem suutmatus söögiga piiri pidada.

Tähelepanu tasub pöörata ka jookidele. Enamik karastusjooke ja mahlasid on väga magusad ja kaloririkkad. Kõhusõbralikud pole ka mullijoogid, mis kutsuvad esile puhitust ja ebamugavustunnet. Kõhuprobleemide ennetamiseks soovitan pidutsemise jooksul juua rohkem vett, panna suurem osakaal juurviljade kogusele taldrikul ning süüa oma portsjonit aeglaselt, tehes pause suhtlemiseks ja liigutamiseks.

Peojärgsete seedevaevuste leevendamiseks võib abi leida nii looduslikest preparaatidest (apteegitill, piparmünt, pune, koirohi) kui ka ravimitest: gaase lõhustavad simetikooni- ja dimetikoonipreparaadid. Toidu seedimist hõlbustavad seedeensüümide preparaadid, ka probiootikumid, mis tugevdavad soole loomulikku mikrofloorat ja aitavad kaasa toitainete lõhustamisele.

Kuldne reegel: kui võtad, võta vett vahele!

Kuna alkohol on vett väljutavate omadustega, soovitan alkoholi tarbimise vahele kindlasti vett juua. Koos veega kaovad organismist ka olulised mikroelemendid, mispärast sobib suurepäraselt mineraalvesi. Lisaks aitab vahepealne vee joomine hoida alkoholiga piiri ja sellega mitte liialdada.

Pohmelli ennetamiseks soovitatakse enne alkoholi joomist korralikult süüa, sest siis imendub alkohol aeglasemalt ja inimene jääb vähem purju. Apteegis on saadaval kapslid, pulbrid ja plaastrid, mis sisaldavad antioksüdantseid aineid, aminohappeid ja vitamiine ning vähendavad seega oluliste mikrotoitainete kadumist ja peojärgseid sümptomeid.

Alkoholimürgistuse korral on abi puhta vee joomisest ja absorbeerivatest ainetest (aktiveeritud süsi, diosmektiidi suspensioon, räni hüdrogeel).

Foto: Pixabay

Päikesekaitse

Päikesepaisteliste ilmadega tuleb mõelda naha tervisele ja kasutada UVA- ja UVB-kiirguse eest kaitsvaid vahendeid. Apteekides on lai valik eri tekstuuri ja päikesekaitse tasemega vahendeid: spreid, aerosoolid, kreemid, geelid, ihupiimad ja tahked pulgad.

Lisaks saab valida päikesekaitset vastavalt vanusele ja nahatüübile: tume või hele, rasune, kuiv või päikesetundlik nahk. Olemas on ka vananemise ja  pigmendilaikude vastase ning tooniva efektiga variandid. Päikesekaitsevahendid ennetavad naha enneaegset vananemist ja kaitsevad kahjulike muutuste eest. Pärast õues viibimist võib nahka rahustada ja niisutada päikesejärgsete kreemide või kerge tekstuuriga aaloegeeliga.

Sääsed ja puugid

Looduses viibimisel tuleb arvestada putukatega. Soovitan visata kotti sääse- ja puugitõrjevahendi. Puugid varitsevad metsades ja mõnikümmend sentimeetrit maapinnast kõrgemal rohukõrtel. Puugitõrjeks on abi ka ultrahelipeletajatest, küll aga ei taga see ega ka muud putukatõrjevahendid 100% kaitset. Vaktsiin tekitab immuunsuse puukentsefaliidi vastu, kuid paraku borrelioosi vastu ennetavat süsti ei ole.

Puugihammustuse ennetamiseks soovitan riietuda looduses heledasse ja katta paljad kehaosad. Pärast looduses viibimist tuleb kogu keha põhjalikult kontrollida. Puuk tuleb esimesel võimalusel nahalt eemaldada ning pesta ja desinfitseerida hammustuskoht. 

Unustada ei saa ka koroonaviirust. Isegi kui tundub, et värskes õhus ei ole nakatumise oht suur, peame ikkagi järgima pandeemia ajal õpitud viiruse levikut tõkestavaid reegleid: hoida distantsi ja võimalusel vältida suurt rahvahulka; enne söömist ja joomist tuleb puhastada käed ning isegi kergete haigustunnuste korral peab jääma koju ja vältima lähikontakte.