Foto: Reuters/Scanpix
Uudised
16. juuni 2020, 21:57

LOOTUSTANDEV: laialtlevinud ravim võib aidata Covid-19 haigete elu päästa

Oxfordi ülikooli uurimistööst selgub, et koroonaravis võib vägagi edukas olla steroidravim deksametasoon. Ravim on suhteliselt odav ja väga levinud.

Seni on koroonaviiruse vastases võitluses lootust pakkunud ravim remdesivir, mida kasutatakse ka ebola viiruse ravis. Paraku ei ole aga tõendeid, et remdesivir Covid-19 sümptomite leevendamisele vaatamata elusid päästaks. Küll aga võib seda eeldada Oxfordi teadlaste esmastest uurimistulemustest deksametasooni kohta, mis aitab just neid vähemuses, ent väga tõsises ohus koroonapatsiente, kes peavad haiglates hingamisaparaadi all olema. Nende surmariski vähendas ravim 40 protsendilt 28 peale. Lisahapnikku vajavate patsientide surmarisk langes 25 protsendilt 20 peale.

Uuringu korraldaja professor Peter Horby kommenteeris BBC-le, et deksametasoon on esimene ravim, mis tõepoolest suremust vähendab ja mitte pelgalt vähendab, vaid teeb seda suurel määral. Ravim on kättesaadav üle kogu maailma.

„Nii nagu [uuringu] autorid ise ka ütlevad, olid COVID-19 epideemia alguses vastukäivad tulemused deksametasoon kasutamisest SARS-1 ja MERS infektsiooni ravis. Muidugi tahaks näha kogu uuringut publitseerituna teaduskirjanduses, aga minu jaoks on tulemused pressiteabe alusel usutavad,“ kommenteeris viroloogiaprofessor Irja Lutsar Fortele.