Alkohol laiendab veresooni, mida on seostatud peavalu tekkega.Foto: Vida Press
Hea nõu
23. juuni 2020, 10:00

HIRMUS POHMELL? Nende võtetega päästad peojärgse päeva!

Välju pidustustest võitjana! Et pohmell ei rikuks peojärgset päeva ära, tasub arvestada näpunäidetega, mida jagab Südameapteegi proviisor Kerli Vahar.

Pohmellinähud algavad üldiselt siis, kui veres langeb alkoholisisaldus, tavaliselt juhtub see järgmisel hommikul. Peamised tunnused on peavalu, iiveldus ja oksendamine, ka väsimus, vedelikupuudus ja keskendumisraskused. Meeleolu on langenud, südamelöögid kiirenenud, võib olla ka värinaid või krampe.

Kui pohmellinähud on rasked, võib tegemist olla alkoholimürgitusega – siis on vaja kutsuda kiiresti abi. Alkoholimürgitusele viitab ebaregulaarne või aeglane hingamine, madal kehatemperatuur, pidev oksendamine, segasus ja krambid. Enamasti taanduvad pohmellisümptomid umbes 24 tunni pärast.

Foto: Pixabay

Miks tekib pohmell?

Pohmelli teke pole päris täpselt teada, aga on hulk mõjutajaid, mis võivad seda põhjustada:

•Dehüdratatsioon – alkohol viib kehast vee välja, mis omakorda võib põhjustada janu, peapööritust ja vitamiinide kadu.

•Maoärritus – alkohol suurendab maohappe tootmist ja aeglustab mao tühjenemise kiirust, see võib põhjustada iiveldust ja oksendamist.

•Veresuhkru langus – alkohol langetab veresuhkru taset, põhjustades väsimust, üldist nõrkust, värisemist või isegi krampe.

•Alkohol laiendab veresooni, mida on seostatud peavalu tekkega.

•Alkoholi joomise tõttu kannatab une kvaliteet, mis põhjustab hommikust väsimust.

•Alkoholi ainevahetuses tekivad mürgised laguproduktid, mis võivad põhjustada erinevaid sümptomeid.

Enneta ja leevenda pohmelust!

Ainus kindel viis pohmelli vältida on alkoholist täielikult hoiduda. Kui alkoholi siiski juua, saab pohmelli ennetada või seda leevendada.

Oluline on juua alkoholi mõõdukalt ja juua vahele palju vett. Alkohol suurendab urineerimissagedust ning põhjustab sellega organismi vedeliku- ja mineraalidekadu. Pohmelli küüsi langemise tõenäosuse vältimiseks sobib kotti pista vees lahustuvad vitamiinipreparaadid.

Teine lihtne viis pohmelli ennetada on puhkamine. Magamine on keha taastumiseks kõige tõhusam viis. Lisaks on oluline meeles pidada, et tühja kõhu peale pole hea alkoholi juua, sest siis on suurem oht, et tekib maoärritus, ajab iiveldama ja oksendama.

Foto: Tiina Kõrtsini

Ole valuvaigistitega ettevaatlik!

Kuigi pohmellile pole otsest ravi, saab sümptomeid leevendada. Abi on magamisest, juua tuleb palju vett, süüa toitainerikkaid toite ja taastada sellega kaotatud mineraalide tase. Valuvaigistid võivad leevendada pohmellis tingitud peavalu, kuid sellega kaasnevad ka ohud.

Paratsetamooli võtmine koos alkoholiga on keelatud, sest see kahjustab maksa. Muud valu- ja põletikuvastased ravimid, nagu ibuprofeen ja aspiriin võivad ärritada magu ja põhjustada veritsust maos.