Mõeldes järgmise päeva hommikule, on oluline juua alkoholi vahele piisavas koguses vett. Foto: Vida Press
Hea nõu
21. juuni 2020, 09:00

KUIDAS TAASTUDA RASKEST PEOST? Võta appi need tuntud nipid!

Teada tuntud tarkus on, et rasvased toidud leevendavad pohmelli, sest rasvane toit aitab kiiresti tõsta veresuhkru taset. Kahjuks pakub see aga ajutist abi, ütleb Apotheka proviisor Anu Hoop ja soovitab teisi viise, kuidas halvast enesetundest pääseda.

Ei ole saladus, et jaanipeod ja alkohol käivad tihtipeale käsikäes. Selle kinnituseks vaatavad meile igal aastal uudistes vastu pikad loetelud õnnetustest, mille põhjus on enamasti liialdamine alkoholiga.

Alkohol on tegelikult mürk, mis kehas muutub veel kolmkümmend korda tugevamaks mürgiks ehk atseetaldehüüdiks, mis on üks peamiseid pohmelli põhjustajaid. Alkoholi joomisega kaasnevad sageli ka higistamine, oksendamine ja/või kõhulahtisus, mis omakorda põhjustavad organismis vedelikukaotust. Vedelikupuudus toob kaasa janu, peapöörituse ja nõrkusehood.

Söö korralikult!

Enne alkoholi tarvitamist on soovitatav süüa korralikult kõht täis ja juua gaseerimata jooke, sest siis imendub alkohol aeglasemalt. Mõeldes järgmise päeva hommikule, on oluline juua alkoholi vahele piisavas koguses vett, kuna vesi leevendab keha vedelikukaotust. Isegi enne voodisse heitmist on mõistlik juua mitu suurt klaasi vett.

Foto: Pixabay

Eelista ühte liiki alkoholi

Ei tasu alahinnata ka vana head tarkust, et juua tasub ühte liiki alkoholi õhtu jooksul. Erinevaid jooke läbisegi juues ärritate magu veelgi rohkem ja hilisem halb enesetunne on garanteeritud. Tumedamat värvi alkohoolsed joogid sisaldavad enamasti rohkesti lisaaineid ning põhjustavad seetõttu samuti raskema peojärgse hommiku. Sellised joogid on näiteks brändi, punane vein ja portvein.

Ettevaatlik tasub olla ka mullidega alkohoolsete jookidega, kuna need imenduvad kiiremini ja toovad seetõttu kaasa halvema enesetunde.

Foto: Pixabay

Taasta vedelikukaotus

Peojärgsel hommikul joo jällegi ohtralt gaseerimata jooke. Värske mahl on samuti väga hea, kuna see aitab taastata kaotatud vitamiinivarusid. Loomulikult, kui on väga vaja, siis tasub võtta valuvaigistit ning kõhuprobleemide leevenduseks maohappesust vähendavaid vahendeid. Apteegi käsimüügist saab soetada ka pulbre, mis vees lahustatuna aitab organismis taastada elektrolüütide ja vedeliku kaotust.

Alkoholi tarvitamisest tingitud vedelikukaotus põhjustab kehas ka kaaliumivarude vähenemist. Siin tulevad appi kiivid ja banaanid, mis taastavad seda

Foto: Tiina Kõrtsini

Apteegi käsimüügist leiab ka suure valiku vitamiinipreparaate, mis aitavad organismi turgutada.

Lisaks on müügil veel erinevaid pulbreid, plaastreid ja teisi tooteid, mis leevendavad peojärgset ebameeldivustunnet sinu kehas.

Palun suhtuge mõistlikult alkoholi joomisse ning hoidke silma peal nii endal kui kaaslastel!