Foto: Stanislav Moshkov
Hea nõu
26. juuli 2020, 07:08

Metsamoor Irje Karjuse tarkused: küüslauk ja tõrv peletavad putukaid

Suvisel ajal loodus meie ümber kihab ja elab. Ka sitikaid ja satikaid saab kohata igal sammul, kuid kahju saanud koht nahal kipub kihelema. Siin on retsepte, mida saate kodus ise teha ja nahka aidata.

Pehme maran

Mahl. Esmaabiks sügeluse vastu hõõruge pehme marana varsi koos lehtedega pihkude vahel mahlale ja määrige putukapiste peale.

Küüslauk

Küüslauguküüned. Kui sööte piisavalt küüslauku, siis hoiavad vereimejad putukad teist kaugemale.

Mesilasmürk

Homöopaatiline Apis või Ledum. Pärast mesilase või herilase käest sutsu saamist on mõistlik võtta homöopaatilist Apise tera toimimisvõimega 12 või 30. See on valmistatud mesilasmürgist ja toimib nahaödeemi korral kohe. Pistete korral on hea võtta homöopaatilist Ledumi tera toimimisvõimega 12 või 30.

Naistepuna Foto: Tiina Saidla

Naistepuna, teeleht ja madar

Punnitinktuur. Võtke 1 sl peenestatud naistepuna, 1 sl peenestatud teelehti, 1 sl peenestatud madarat ja 100 ml viina. Pange taimed väikesesse purki. Valage purustatud taimedele viin peale ja hoidke toasoojas hämaras kohas paar nädalat. Kurnake taimed välja ja villige tinktuur väiksesse pudelisse, mida saate vajaduse korral ka kotti pista, kui ees on reisile minek. Määrige tinktuuri vajadusel kihelevatele putukapunnidele. See tinktuur säilib kindlasti kaks aastat.

Põldosi, raudrohi ja naistepuna

Haavasalv. Pistete ja väikeste kriimude tohterdamiseks võtke 0,5 tl peenestatud põldosja ürti, 0,5 tl peenestud raudrohtu, 0,5 tl naistepuna, 0,25 liitrit linaõli ja 50 g mesilasvaha. Valage õli keraamilisse kannu ja kuumutage vesivannil. Pange taimed teeklambri sisse ja tõstke õlisse toimima. Õli temperatuur peaks jääma 40 kraadi juurde. Laske pool tundi toimida ja võtke siis taimed välja. Lisage mesilasvaha tükid ja kuumutage, kuni vaha on sulanud. Valage kuum salv purkidesse, sulgege kaas ja säilitage külmas. Määrige pistete peale.

Tõrv ja sidrun

Salv ja seep. Putukate peletuseks võiks loodusesse minnes end määrida tõrvasalviga või pesta tõrvaseebiga. Kui putukad tajuvad tõrva lõhna, siis arvavad nad, et mets põleb ja hoiavad eemale. Samuti võite enne seda, kui end õhtul lõkke äärde sätite, määrida nahka sidrunimahlaga, mida vereimejad samuti ei salli.

Sidrun Foto: Tiina Saidla

Teeleht, raudrohi, kortsleht

Purustatud lehed. Vere peatamiseks või haavaraviks, aga ka putukahammustuse leevenduseks võite panna kahjustatud kohale purustatud teelehte, raudrohu lehte, madara õiepuru, kortslehte, paiselehte, kalmuse juurt, kanarbikuõisi, mailase lehti, tatralehti, naistepuna, remmelga koort, aasristiku lehti, noori takjalehti, salvei lehti, saare lehti, hapuoblika lehti, kuldvitsa lehti, nõianõgese lehti, varemerohu mahla, kartulit, jõhvikat, kapsast, porgandit, kurki, ploomilehti.