Foto: Unsplash
Hea nõu
26. juuli 2020, 10:45

Mõttekoht! Kas linnas sportimine on ikka kasulik?

Kas linnaelanikel, kelle jalutus- või jooksurada kulgeb autotee ääres, oleks saaste sissehingamise asemel targem hoopis kodus püsida, arutleb Le Figaro. Just maanteede läheduses on õhus palju väävel- ja lämmastikdioksiidi ja muid kahjulikke osakesi, mida tekitavad liiklus, kaugküte ja tööstus.

„Intensiivse pingutuse korral nagu joostes suureneb sissehingatava õhu maht kümme korda ja loogiliselt võttes kasvab ka risk. Ka võivad saasteained võimendada nii õietolmuallergiat kui ka tubaka kantserogeensust,“ sedastab doktor Gilles Dixsaut. „Mida väiksemad saasteosakesed, seda sügavamale organismi need tungivad. Alla 2,5 mikromeetrise läbimõõduga osakesed võivad jõuda kopsu.“

Kardioloog Daniel Thomas täiendab, et veelgi peenemad osakesed, mille läbimõõt on alla 0,1 mikromeetri, võivad tungida vereringesse ja kahjustada artereid. „Seetõttu soodustab õhusaaste infarkti ja teisi südamehaigusi.“ Kardioloog aga lisab, et isegi saastunud elupiirkonnas on füüsiline koormus hädavajalik, sest vähene liikumine põhjustab maailmas kõige rohkem surma toovaid hagusi – insulti, diabeeti, vähki, vererõhktõbe jne. 

Küll tuleb kasuks autoteedest kas või pisut kaugemale hoiduda. Juba mõni meeter teest eemal on saastet tunduvalt vähem kui autode vahel.