Foto: Vallo Kruuser/Ekspress Meedia
Uudised
14. juuli 2020, 20:30

Eesti teadlaste test päästab lapseootel naise elu

Eesti teadlaste ja arstide koostöös arendatud preeklampsia sõeltest aitab prognoosida haigusriski raseduse kolmanda trimestri alguses 96,5 protsendilise tõenäosusega. Varajane tuvastamine võimaldab leida riskirasedad, kelle tervist põhjalikumalt jälgides saab vähendada tüsistustest tingitud tervisehäireid.

Rasedus koormab naise organismi ja mõnikord ei suuda keha sellega täiesti kohaneda. Üks kõige raskemini ennustatavamaid ja keerulisemaid raseduse tüsistusi on preeklampsia raseduse teisel poolel.

„Preeklampsiale on iseloomulik äkiline vererõhutõus ning neerude ja mitme teise organi toimimise häired. Rasketel ja õigel ajal ravimata jäänud juhtudel võib haigus olla eluohtlik,“ rääkis Tartu Ülikooli inimese molekulaargeneetika vanemteadur, sünnitusabi ja günekoloogia dotsent Kristiina Rull.

Preeklampsia ohustab ka last, kelle üsasisene kasv saab häiritud ja kes võib sageli sündida enneaegsena.

Preeklampsia esineb maailmas umbes ühel juhul 20 raseduse kohta. Eestis on preeklampsiajuhte harvem, kuna meil jälgitakse rasedaid väga hoolikalt. Viimase viie aasta jooksul on esinenud preeklampsiat ühel juhul 50 raseduse kohta.

„Kuigi preeklampsia taandub pärast sünnitust, on seda põdenud naistel hilisemas elus märksa suurem risk kõrgvererõhutõve ja II tüüpi suhkurtõve tekkeks,“ selgitas Tartu Ülikooli inimese geneetika professor Maris Laan.

Preeklampsiariski varajane tuvastamine võimaldab hoida haiguse väljakujunemist kontrolli all. Seetõttu on ema ja loote meditsiinis olnud juba pikemat aega tähelepanu keskmes preeklampsia sõeltestide arendus.

Nüüd ongi Eesti teadlased välja töötanud uuendusliku laboritesti, mis määrab ema verest võetud analüüsi põhjal korraga mitu preeklampsiale viitavat biomarkerit.

 „Tehtud uurimistöö tulemuste põhjal on võimalik prognoosida haigusriski raseduse kolmanda trimestri alguses 96,5 protsendilise tõenäosusega,“ tõdes SYNLAB Eesti vastutav laborispetsialist Kaspar Ratnik.

Teadustöö tulemuste põhjal on esitatud Tartu Ülikooli nimel ka patenditaotlus.