Kuvatõmmised protseduuri algusest ja lõpust.Foto: Kuvatõmmis videost
Uudised
15. juuli 2020, 17:10

MEDITSIINI TULEVIK? Teadlased turgutasid siirdamiseks kõlbmatuid kopse õige üllataval moel!

Columbia ja Vanderbilti ülikooli teadlased suutsid taastada kuus paari inimkopse, kasutades selleks... sigu! Protseduur annab lootust suurendada siirdamiseks sobilike organite arvu.

Columbia ja Vanderbilti ülikooli teadlased võtsid kuuelt ajusurnud patsiendilt kopsud, mida arstid siirdada ei soovinud, ning ühendasid need teadusliku katse käigus elavate sigadega. Juba 24 tunni jooksul oli märgata kopsude silmanähtavat paranemist, kirjutas New York Times.

Protseduuri edu järel uuritakse võimalusi doonorkopsude ühendamiseks otse saajatega, et nood saaksid hädavajalikud organid ise siirdamiskõlblikuks aidata. Tavapäraseks saamisest on meetod veel kaugel, kuid projektiga seotud teadlased on tuleviku suhtes optimistlikud.

Arstide hinnangul kaoksid kopsusiirdamise ootejärjekorrad, kui praeguse 20% asemel kõlbaks kasutada 40% doonorkopsudest. 2018. aastal tehti USAs 2562 kopsusiirdamist, kuid samal ajal lisati ootenimekirja 3134 patsienti. Ootenimekirjast langes välja umbes 365 patsienti, kas siis surma või tervise halvenemise tõttu.

Praegustes piiratud tingimustes peavad arstid väga valima, kellele siirdamisi teha. Varasemad katsed kopse luua ja taastada on andnud vähe tulemusi. Kopsude taastamine elusolendi abil on senistest katsetest parim, kuna lisaks toitainetele ja keskkonnale, mida sai laboritingimustes jäljendada, puhastas elusolend kopse ka jääkainetest, mis elutegevusega kaasnevad.

Inimkatsetega alustamine on praegu arutlusel. Tõsi, siirdamist ootav patsient võib olla sellise protseduuri jaoks juba liiga nõrk. Ent sigade kasutamisega kaasnevad paraku ka riskid: nad kannavad viiruseid ning nende vererakud võivad tekitada vastureaktsioone.