Karmen JollerFoto: Erki Pärnaku
Uudised
17. juuli 2020, 23:20

Karmen Joller: meedikud päriselt hoolivad oma patsientidest, alternatiivravitsejad vastutust ei võta! (4)

Perearst Karmen Joller kirjutab, et väärinfo levib kulutulena, põletades valusasti sageli just haavatavaid inimesi - lapsevanemaid (tegelikult lapsi), krooniliselt haigeid, lootusetult haigeid. 

Ta toob näiteks, et 2019. aastal puhkes Samoa saartel leetriepideemia, kus oli umbes 5700 haigusjuhtu ja 89 surnut, neist enamik alla 4aastased väikelapsed ja beebid. Arvestades riigi väiksust (rahvaarv u 200 000), nakatus iga viies beebi ja suri üks saja viiekümnest. Eesti rahvaarvu juures oleksid need numbrid umbes kuus korda suuremad.

Epideemiast jagusaamiseks suleti lasteasutused ja keelati avalikud kogunemised. Oma olemuselt meenutas olukord seda, mis meid tabas mõned kuud tagasi (COVID-19), aga oli kaks väga olulist erinevust: esiteks, raske, pikaajaline haigus ja surm tabasid peamiselt väikelapsi, ja teiseks, efektiivne ja turvaline vaktsiin on olemas.

Leetriepideenia põhjuseks oli aktiivne vaktsineerimisvastane liikumine, mis levis sotsiaalmeedia vahendusel.

"Lugesin just uudist sellest, et tuntud ajakirjanik alustab saatesarja vaktsineerimise väidetavast kahjulikkusest, tuues põhjenduseks argumendi, mille teadlased juba ammu mahukate uuringutega ümber on lükanud.
Eile ilmus Delfis artikkel sellest, kuidas teatud seltskond inimesi arvab, et sellerimahl ravib kõiki haigusi. Või MMS. Või Aloe Vera preparaadid. Või "õige" mõtlemine," kirjutab Joller ja lisab, et väärinfo levib sotsiaalmeedias kulutulena, põletades valusasti sageli just haavatavaid inimesi - lapsevanemaid (tegelikult lapsi), krooniliselt haigeid, lootusetult haigeid...

"Inimesed teadke: me meedikud tõesti, päriselt hoolime oma patsientidest! Me oleme läbinud pika ja keerulise õppeaja ja teeme suure vastutusega tööd ju ainult teie ja teie laste pärast," rõhutab perearst. 

Jolleri sõnul on meedikud ausad: kui aidata ei oska, siis öeldakse seda patsiendile. "Kui ravil on kõrvaltoimeid, siis me hoiatame (ja loomulikult eeldame, et inimene enne ravimi võtmist ka ise infolehte loeb). Kui tekivad tüsistused, teeme oma parima, et neid kõrvaldada või leevendada. Me oleme teie kõrval ka viimastel hetkedel."

Alternatiivravitsejad sellist vastutust ei võta.