Kuvatõmmised Facebooki postitatud kommentaaridest. Kadri Vilba.Foto: Kollaaž / ekre.ee; ekraanitõmmised Facebookist
Eesti uudised
24. juuli 2020, 12:53

Oluliselt täiendatud! Algselt ilmunud 23.07 kell 12.31

EKRE poliitik eilsest kommentaarist: on täiesti normaalne, et pered otsivad autismile lahendusi (18)

Pärast Eesti autistlike naiste ühingu postitust, milles sõnati, et vaktsiinid ei põhjusta autismi, aktiveerus ka ravimite ja vaktsiinide kõrvaltoimete Facebooki grupp, kus võttis teiste hulgas sõna EKRE poliitik Kadri Vilba. "Nad ei tunnista autismi haigusena seetõttu, et ei soovi kaotada oma erilisust," kirjutas grupis Tallinna linnavolikogu EKRE fraktsiooni nõunik.

Õhtuleht küsis Vilbalt, millele ta tugineb, väites, et autism on ravitav. Vilba vastas, et on vale tema käest küsida, kas ta arvab, et autism on ravitav või mitte. "Ma arvan, et inimesi, kes loodavad, ei tohi maha teha ja takistada," lausus ta.

"Saan aru, kui seisund ongi inimese identiteet, ta armastab ennast sellisena, nagu ta on, see on tore. Aga minu meelest ei tohiks öelda peredele, et ärge püüdke oma autistist last aidata. See on täiesti normaalne, et otsitakse võimalusi ja lahendusi," lisas Vilba.

Autistlike naiste ühing tegi postituse vastuseks Kroonika veebiportaalis avaldatud, ent sealt vähem kui ööpäeva jooksul ajakirjanduslike puudujääkide tõttu eemaldatud Carmen Pritsoni intervjuule, milles endine saatejuht väitis, nagu vaktsiinid põhjustaksid autismi. "Autism ei ole haigus, vaid neuroloogiline erinevus, seetõttu ei saa seda ka ravida. Ka ei ole teaduslikult tõestatud sidet autismi ja vaktsiinide vahel. Küll on aga korduvalt tõestatud selle sideme puudumist," seisis ühingu postituses.

Ometi langesid autistid rünnakute ohvriks ning Facebooki lehe moderaatorid eemaldasid kommentaare. Birgit Soans, Eesti autistlike naiste ühingu üks esindajatest, kirjutas postituse alla emotsionaalse kommentaari, milles esitas vaktsiinivastastele ja neid rünnanud isikutele teravaid küsimusi: 

"Kas teil piinlik ka on? Kas teil piinlik ka on, kuidas te meisse, autistidessse, suhtute? Kas teil on natukenegi häbi selle pärast, kui inetult te olete autiste siin sõnades kohelnud? Te olete meisse suhtunud kui vaktsiinikahjustusse. Samal ajal pole ühtegi tõendit, et mitteautism oleks tervislikum või poleks ise vaktsiinikahjustus, kuigi autismi ja vaktsiinide seotust ümber lükkavaid uuringuid on küll. Ainus argument, mis mitteautismi kasuks räägib, on see, et teid on rohkem. Kvantiteet. Mitte miski muu." (Tervet Soansi kommentaari saab lugeda ühingu postituse all kommentaariumis).

Vaktsiinivastaste Facebooki grupis läks ühingu postituse peale teravaks aruteluks, kus mõned väitsid kindla veendumusega, et ikkagi vaktsiinid tekitavad autismi. "Ja tundub, et see liit pole mitte loodud selleks, et autiste aidata, vaid selle liidu on loonud needsamad, kes meile vaktsiinide kasulikkusestki räägivad," kirjutas üks inimene.

Näiteks koroonaviiruse eitaja ja vandenõuteoreetik Jaya Kracht pidas autistlike naiste ühingu postitust hoopis "päris piinlikuks".

Oma arvamust jagas ka EKRE poliitik Kadri Vilba: "No muidugi. Nad ei tunnista autismi haigusena seetõttu, et ei soovi kaotada oma erilisust. Kui autism välja ravida, muutuks nad tavalisteks inimesteks, kus sel häbil ots, eksole," kirjutas ta üheks kommentaariks. 

Vilba lisas ka teise kommentaari: "Saage prouadest ka aru. Kui nad oma autismi välja raviks, ei saaks enam MTÜd pidada ja töökoht oleks kadunud. Lisaks oleks kadunud sataatus [staatus – toim.] olla eriline." 

Kadri Vilba on ka varem paistnud silma vastuoluliste arvamusavaldustega. 2018. aastal Postimehe veebisaates antud intervjuus viitas EKRE naisi esindanud Vilba muu hulgas Adolf Hitleri teenetele. Tema sõnul tegi Hitler palju halbu asju, aga tänu endisele diktaatorile on Saksamaal nüüd näiteks tugev ja hea teedevõrgustik, ning ta soovitas hämmeldunud ajakirjanikul mitte hakata ajalugu klassikaliselt tõlgendama.

Vaktsiinivastaste rünnakute ohvriks langes ka tunnustatud perearst Karmen Joller, kes ütles Õhtulehele, et pole nii massilise rünnaku alla veel sattunud. 

Varem on ta blokeerinud 20 inimest ja sellega oli rahu majas. "Seekordne rünnak oli erakordselt tugev, jäi mulje koordineeritud rünnakust," ütles Joller ja lisas, et blokeeris kokku umbes 100 Facebooki kontot. 

"Tegin siin, oma FB seinal viimase nädala jooksul paar vaktsiinivastaseid kritiseerivat postitust. Sellele järgnes vaktsiinivastaste rünnak: minu seinale hakati postitama sõimu, mõnitusi, irvitati. Sekka ka emotsionaalseid ja lahmivaid, erakordselt rumalaid ja teaduskaugeid argumente. See on kahjuks vaktsiinivastaste täiesti tüüpiline käitumine, mistõttu oskasin rünnakut oodata," kirjutas Joller sotsiaalmeedias. 

Joller tuletas meelde, et MMR-vaktsiini ja autismi vahelist seost populariseeris seedetrakti haigustele keskendunud Briti arst Andrew Wakefield, kes avaldas 1998. aastal tippmeditsiiniajakirjas töö, mis seostas 12 lapse näitel üht kindlat MMR-vaktsiini autismiga. Hiljem selgus, et Wakefield moonutas uurimuses esitletud andmeid. Ühtlasi tuli ilmsiks, et kolmikvaktsiini vastu võitlev arst üritas turule tuua konkreerivat MMR-vaktsiini.  

Joller lausus, et ka Eestis kasutatakse valeinfot teadlikult ja pahatahtlikult oma teenuse või toote müümiseks. "Vaadates, kui palju annavad vaktsiinivastased välja filme-videoid ja tõlgivad raamatuid, siis on selge, et mängus on isiklikud ja rahalised huvid. See on üle maailma niimoodi," möönis Joller. 

Joller lisas, et kaks-kolm temaga ühendust võtnud vaktsiinivastast on soovinud ka päriselt sisulist vestlust pidada, mitte lihtsalt süüdistada ja lahmida. "Vestlesin ühe inimesega privaatselt. Meie arusaamised olid täiesti erinevad, aga olime mõlemad viisakad ja aktsepteerisime teineteise tõekspidamisi," ütles Joller.

Uue trendina tõi Joller välja, et emad ei julge sotsiaalmeedias loodud beebigruppides mainida, et nende laps on vaktsineeritud. Nii võib sattuda rünnaku alla. "Sellises olukorras, kus kogu aeg pressitakse uut infot peale, on raske jääda mõistuse juurde," ütles Joller.

Olgu ka märgitud, et terviseamet avaldas sel aastal käsiraamatu, kuhu on koondatud peamised vaktsiinide kohta levivad valeväited. 

Seal seisab: "On räägitud ka "autismi epideemiast". Tõepoolest, autismispektri häire diagnoosiga inimeste osakaal on suurenenud, kuid see on tingitud peamiselt autismispektri diagnostiliste kriteeriumite olulisest laienemisest ning üldisest teadlikkuse suurenemisest. Autismispektri häire kujunemisel on väga suur roll geenidel, erinevate uuringute alusel 80 kuni 90 protsenti."

Lisaks tehakse pidevalt uusi uuringuid (nagu näiteks SEE ja SEE), mis lükkavad ümber vaktsiinide ja autismi seose.