Foto: Unsplash
Hea nõu
21. august 2020, 09:40

Arst vastab: kuidas peatada menopausist tingitud kaalutõusu? (1)

"Seoses menopausiga märkan, et mu kehakaal on hakanud tõusma, kuigi elustiil on samasugune nagu varem. Olen lugenud, et üleminekueaga tuleb 10 kilo juurde. Aga ei tahaks sellega kuidagi leppida. Kas on võimalik kehakaalu tõusu peatada?" uuritakse ajakirjalt Tiiu.

Vastab perearst Kaja Torm

Menopaus toob endaga kaasa väga suured hormonaalsed muutused, mis aeglustavad ainevahetust ja suurendavad rasva ladestumist ning rasvkoe aktiivsust. Väheneb vajadus toiduenergia järele, samas suureneb toitainete vajadus. Kindlasti on võimalik kehakaalu tõusu pidurdada, jälgides oma toitumist ja suurendades liikumist. 

Soovitame toitumises vähendada süsivesikute, nagu näiteks kartuli, pasta, riisi, saia, maiustuste ja kookide hulka. Samas võiks suurendada valgurikaste toitude, nagu näiteks tailiha, kala, muna, kohupiim, kodujuust, kaunviljad jne osa. Iga toidukorra juures peaks olema 100–150 g köögivilja. Lihasaadustest tulevate rasvade puhul peab olema tähelepanelik. Toidu valmistamisel kasutada mõõdukalt taimset õli. 

Liikuda on soovitatav vähemalt tund päevas. Mitmekülgne ja mõõdukas toitumine ning liikumine aitavad kehakaalu hoida normi piires.