Foto: Freepik
Hea nõu
17. august 2020, 09:57

Arst vastab: miks mu kael nii koledasti ragiseb?

"Olen 49aastane naine, enda arust veel nooruslik ja heas vormis. Viimasel ajal hirmutab mind see, et kael ragiseb rohkem kui varem. Kui mõnikord järsult pead pööran, siis käib sealt läbi tugev ja valus raks, mis ehmatab. Teen tööd, millega pean palju arvuti taga istuma. Aga muidu püüan piisavalt liikuda, kõndida ja võimelda. Kas pean oma kaelalülide tervise pärast muret tundma?" muretseb kirja saatja. 

Vastab ortopeed Peeter Laasik

Lülisammas koosneb lülikehadest ja- jätketest, lülivahemikes asuvatest ketastest (diskidest) ja lülisamba taga asuvatest väikestest liigestest. 

Liigeste liigutamisel võib esineda kõikides liigestes helisid. Sagedamini panevad inimesed neid tähele põlveliigestes, sõrmeliigestes ja lülisamba liigutamisel.

Selliste helide põhjuseid võib olla mitu – alates vahel liigestes tekkivatest vedeliku liikumistest kuni luunaga hõõrdumisteni välja. Oluline on, kas need helid esinevad eraldi või mõne olulise sümptomiga koos. Näiteks valu liigeses, liigese turse, liikuvuse piiratus jne. Kui heli esineb iseseisvalt, ilma teiste süptomiteta, siis on kõigepealt soovitatav nende liigeste aktiveerimine, võimlemisharjutuste tegemine.

Arvestades teie kirjeldatud töö iseloomu, on esimene soovitus korrapäraselt võimlelda, rõhutades lülisamba kaelaosa. Võimlemisharjutusi saab füsioterapeudilt. Samuti võib  lihaspingete maha võtmiseks määrida end põletikuvastase salviga.

Kui kaebused püsivad, on soovitatav teha esimese uuringuna perearsti juures röntgen. Sagedasemaks haiguseks on lülisamba osteokondroos ja spondüloartroos, nende raviga saab tavaliselt hakkama perearst koos füsioterapeudiga.

Täiendav ohu märk kaela piirkonna kaebustele on sõrmede suremine ja tasakaaluhäired. Nende puhul on otstarbekas eriarsti konsultatsioon.