Foto: Juanmonino
Uudised
7. august 2020, 12:20

Briti teadlased: koroona nõudis lõivu ülekaalulistelt  

Briti teadlased kogusid kokku 17 000 Covid-19 haigestunu andmed ja leidsid, et suremus oli kõige kõrgem – 37 protsenti – rasvunud patsientide seas. 

Uuringust, mida peetakse Euroopa suurimaks omataoliseks, selgus, et vähemalt üks kaasuv haigus oli 53 protsendil koroonapatsientidest. Kolmandikul oli mõni südamehaigus, viiendik olid diabeetikud, sama palju kannatas kopsuhaiguste all, 15 protsendil olid probleemid neerudega ja 14 protsenti olid astmaatikud.

Edinburghi ülikooli rahvatervise professor Linda Bauld märkis, et kõige veidram, mis uuringust ilmnes, oli suitsetajate arvatust väiksem osakaal. Kummalisel kombel suitsetas vaid 10 protsenti koroonaga haiglaravil viibinuist, samas kui sigarette tõmbab üle 14 protsendi brittidest. «Nikotiin võib blokeerida viiruse tee kehasse,» oletab Bauld. 

Kriitikud aga leiavad, et haiglasse paigutamisel ununesid kõik suitsumehed registreerimata. Personalil oli koroona kõrgperioodil niigi tegemist ja patsiendid võisid olla kas liiga halvas seisus, et vastata või valetasid meelega.