Dr Toomas Toomsoo sõnul on haigusi ja tervislikke seisundeid, mille tõttu pea valutama hakkab, poolesaja ringis.Foto: Erakogu
Hea nõu
19. aprill 2021, 07:00

PEAVALU TAGA VÕIB PEITUDA RASKE HAIGUS. Neuroloog selgitab, millal peaks arstilt abi otsima (2)

Millal peaks peavaluga minema arsti juurde? Miks tekib valu just nädalavahetusel? Ida-Tallinna Keskhaigla neuroloogiakeskuse juhataja dr Toomas Toomsoo selgitab, mis võib põhjustada peavalu ja kuidas saab seda vältida.

„Otsi arstilt abi, kui valu tekib esimest korda, on tugev ning sellega kaasneb muid sümptomeid, nagu iiveldus, oksendamine, valguse- või helikartus, kuklakangestus, palavik. Pöörduda tuleks ka siis, kui peavalud muutuvad iga kord tugevamaks, kestavad järjest kauem ning kui lisandub muid sümptomeid – nägemishäired, tasakaaluhäired,“ rääkis dr Toomsoo.

„Peavalu võib anda märku ka esmasest insuldist. Väga alarmeeriv on nn ämblikvõrkkestaalune valu ehk kui peavalu on totaalne – seda tervisemärguannet tuleb tõsiselt võtta ning kindlasti arsti poole pöörduda,“ märkis dr Toomsoo.

Haiguseid ja tervislikke seisundeid, mille tõttu pea valutama hakkab, on poolesaja ringis, neist levinumad on kõrgvererõhktõbi ja aneemia, kõrvapõletik ja sinusiit, ravimata hambad ja silmaprobleemid. Kuid on ka elustiiliharjumusi, mis peavalu põhjustavad ja siin aitavad tervislikud eluviisid.

„Pikaaegne sundasendis olemine võib tekitada muutusi kaela lülisambas ning hakata põhjustama peavalusid. Sellest on enim ohustatud kontoritöötajad, kes vähe liiguvad. Peavaludest ülesaamiseks tuleks püüda iga päev end regulaarselt liigutada. Samuti tuleks juua piisavalt vett, ja mitte ainult palava ilmaga, sporti või rasket füüsilist tööd tehes, vaid ka keskküttega ruumis ning arvutiga töötades, sest õhk on köetud ruumides kuivem,“ soovitas dr Toomsoo.

„Valede prillide kandmine võib panna pea valutama, kuid samuti võib endast niimoodi märku anda glaukoomi teke. Kui ei ole harjumust silmaarsti juures käia, siis peavalude korral tasuks see plaani võtta.“

Dr Toomsoo sõnul on tavapärane, et peavalu võib esineda pärast alkoholi joomist, aga ka siis, kui magada öösiti halvasti või liiga vähe. „Tuleb õppida tundma oma piire, et tervis peavalust märku ei annaks,“ lisas ta.

Üllataval kombel ei valuta pea mitte stressiolukorras, vaid pigem vabal nädalavahetusel. „Stressiolukorras toodab keha stressihormooni, millel on ka valuvaigistav toime, valu ilmub alles siis, kui sa oled probleemi lahendanud ja pinge on maandatud,“ selgitas dr Toomsoo.