"Soovitan koos perearstiga otsustada, milline peaks olema teie jaoks sobiv vererõhu ja pulsi vahekord," ütleb dr Viktor Vassiljev.Foto: Robin Roots
Hea nõu
4. august 2020, 05:00

DR VASSILJEVI NÕUANNE | Miks pulss on pidevalt kiire?

"Mida see tähendab, kui pulss on pidevalt kiire, 110–120 lööki minutis, samal ajal kui vererõhk on normaalne? Enne oli rõhk kõrge, aga selle sain rohtudega korda."

Aga võibolla ei saanudki korda. Igal inimesel on oma vererõhunorm, mis tema südame-veresoonkonna jaoks optimaalne, ja ei pruugi olla sama, mis õpikutes kirja pandud. Veidi vanemal inimesel ongi vaja veidi kõrgemat rõhku, lupjunud veresoontest vere läbisurumiseks, et ajudeni jõuaks.

Milline nimelt on konkreetse indiviidi „töörõhk“, seda peaks otsustama perearst. Vajaliku verevarustuse tagamiseks on südamel põhimõtteliselt kaks võimalust – kas hoida süsteemis vajalikku rõhku või kui see pole vererõhuravimite tõttu võimalik, siis suurendada löögisagedust, et minutis läbi südame pumbatav vedeliku hulk oleks stabiilne ja piisav.

Nii et siin soovitaks koos perearstiga otsustada, milline peaks olema teie jaoks sobiv vererõhu ja pulsi vahekord. Nii ühte kui teist annab ravimitega reguleerida, mis on muidugi paras pusimine, eeldab mitut visiiti ning arsti ja patsiendi koostööd.

Ja kui sellistesse peensustesse mitte süveneda, siis kiirenenud pulss on kõige sagedamini algava südamepuudulikkuse sümptom. On ka teisi variante – näiteks kilpnäärme ületalitus.

Nii et igal juhul oleks mõistlik sellise murega perearsti poole pöörduda. Kohe, kui tohter puhkuselt tagasi.