Sotsiaalminister Tanel Kiik.Foto: Hannes Dreimanis
Uudised
5. august 2020, 11:51

Tanel Kiik koroonat eitavatele inimestele: „Tulge mõistusele! See ei ole okei.“

Kolmapäeval kell 11 astusid superministeeriumis ajakirjanike ette sotsiaalminister Tanel Kiik ja terviseameti peadirektori kohusetäitja Mari-Anne Härma, et kõnelda koroonaviirusest. „Näeme, kuidas on inimesi, kes räägivad avalikult, nagu seda viirust ei oleks olemas. Mul on neile üks sõnum: tulge mõistusele!“ rõhutas Kiik. 

Terviseameti hinnangul on SARS-CoV-2 kahenädalane haigestumusnäitaja kasvutrendis, eeskätt Tartu juhtumite arvelt. Viimase ööpäeva jooksul lisandus Eestisse 22 positiivset koroonatesti.

Härma: praegu saavad kõik kenasti testitud

Esimesena sai sõna Mari-Anne Härma, kes teatas, et Eestis on haigestumine olnud viimastel nädalatel kasvutrendis. Peamised on kaks kollet Tartumaal, mis on Härma sõnul õnneks piiratud. Samuti üks kolle Virumaal.

Terviseameti peadirektori kohusetäitja Mari-Anne Härma. Foto: Hannes Dreimanis

„Nende kollete puhul on oluline, et nende nakkuste algus on meile teada. Üleüldine viiruseoht on üle-Eestiliselt ikkagi madal. Ma ütlen seda sellepärast, et meil on ainult kaks nakatunut, kelle puhul on viiruse päritolu teadmata,“ sõnas ta.

Härma sõnul on sissetoodud juhtumitest kõige märkimisväärsemad Ukrainast ja Valgevenest sisserännanute omad.

Välismaa mõistes tõi Härma välja, et Euroopas on suuremad kolded, mis kasvutrendile kaasa aitavad. Nendest üks karmimaid on Portugalis, kuid Härma sõnul saab sealset liigsuremust seostada ka kuumalainetega. Soomes, Lätis ja Leedus on Härma teada olukord üpriski stabiilne.

Härma pani noorematele inimestele südamele, et haigena peab ikkagi kodus püsima. „Väljas käies peab hoidma head hügieeni ja vältima rahvarohkeid kogunemisi. See distantsi hoidmine peaks meil olema kogu aeg meeles. Kinnistest peokohtadest... kuna meil seal haigestumine kasvab, siis on see iga inimese enda teha, kui kiiresti me selle haigestumise kontrolli alla saame.“

Testimise osas tunnistas Härma, et viimaste päevadega on testitegijate hulk kasvanud. Samas ei ole ta nõus pakkumisega, et perearst kui vahelüli testile mineku protsessist välja tõsta ja panna püsti kiirtestimispunktid. Härma sõnul on praegu piisavalt võimalusi saada testima mõistliku aja jooksul.

Kiik: olukord on muutunud keerulisemaks

Minister Kiik märkis, et olukord on muutunud palju keerulisemaks, kui see oli alles paar nädalat tagasi. Kiik tänas terviseametit tubli töö eest lähikontaktsete leidmisel ja muude asjaolude selgitamisel.

Sotsiaalminister Tanel Kiik. Foto: Hannes Dreimanis

Minister palus kõigil hoiduda rahvarohketesse kohtadesse kogunemistest. „See suvi ei ole aeg, kus osaleda suurtel klubimölludel või välisüritustel. Selle hind võib olla väga ränk,“ hoiatas ta ja kordas taas üle, et haigena peab püsima kodus. „Ei tasu ka mõelda, et sul on äkki mõni muu haigus ja siis võib välja minna. Kodus tuleb püsida iga haigusega,“ lisas ta. Kiik hoiatas, et kui viiruse levik jätkub sama intensiivselt kui viimastel nädalatel, siis on vaja sellele suvele panna punkt enne, kui suvi päriselt läbi saab.

Kiik teatas, et valitsus plaanib neljapäeval arutada koroonaviiruse ja tervishoiuküsimusi. Ta selgitas, et  valitsus peab olukorra uuesti üle vaatama, sest isegi kui viimane seire juuli lõpust näitas päris head olukorda, siis praeguseks on olukord muutunud.

„Näeme, kuidas on inimesi, kes räägivad avalikult, nagu seda viirust ei oleks olemas. Mul on neile üks sõnum: tulge mõistusele! See ei ole okei ja me ei taha kindlasti, et see sõnum jõuaks noorteni. Siin ei ole küsimus karistustes või piirangute kehtestamises. Siin on küsimus inimeste tervises,“ ütles Kiik ja kinnitas terviseameti sõnumit, et järgmised nädalad on otsustavad.

Ministri sõnul peab paratamatult testimise taset kasvatama. „Oleme selleks esimesed sammud ka teinud,“ sõnas ta.

Minister kommenteeris Õhtulehele, et viiruse leviku kontrollimisel on äärmiselt oluline see, kui hästi suudavad koostööd teha terviseamet ning politsei- ja piirivalveamet. „Täna on meil samuti kavas koosolek, kus arutame läbi koostöö õiguslikud aspektid ning ametiabi positiivsed- ja murekohad. Koostöö on vajalik, sest terviseamet on oma olemuselt 20 korda väiksem PPAst. Nende ekspertiis ja võimekus on seotud tervishoiuolukorraga, nakkushaigete tuvastamisega, kuid lauskontrolli tegemisel on vaba PPA abi, mida oleme ka saanud,“ kinnitas Kiik.

Eesti on teiseks laineks valmis

Härma sõnul on Eesti teiseks viiruselaineks valmistunud. „Peamine on see, et oleme teadlikumad ja meil on võrdlus kevadega. Meie ja inimesed on teadlikumad, oskame teatud valukohti paremini ette näha. Selline pilk tulevikku on valmisoleku juure kõige olulisem,“ selgitas ta ja lisas, et juba praegu on ära kaardistatud kõige akuutsemad murekohad, millega kõigiga arvestatakse.

Härma kinnitab, et ka materiaalselt on Eesti paremini teiseks laineks valmis. „Näiteks isikukaitsevahendite varumisega on tegeletud kriisist saadik ja neid tuleb aina juurde. Vajalikud mehhanismid on üles seatud,“ sedastas ta.

Minister Kiige sõnul on riik valmistunud nii iskukaitsevahendite kogumise, testimisvõimekuse tõstmise, vajalike teadus- ja seireuuringute tegemise, ametkondade kootöö tihendamise, infosüsteemide täiustamise ning õigusaktide täiendamise või muutmisega.

„Praegu on meie peamine töö tagada, et teine laine tuleks võimalikult väike. tegeleme sellega, et saada tänane olukord maksimaalselt kontrolli alla. See puudutab Tartu piirkondlike kollete kontrollimist, puudutab välismaalt tulnute eneseisolatsiooninäude täitmise tagamist. See puudutab tagamist, et inimesed peaksid kinni olemasolevatest piirangutest ja käituksid vastutustundlikult,“ loetles Kiik.

Ministri sõnul saab riik inimeste ettevalmistamisel lihtsalt teha võimalikult palju teavitustööd ja võimaldama kaugtöö tegemist. Ta lisas, et valitsus on valmis vajaudsel uuesti riiklikke kriisimeetmeid kehtestama. „Hetkel me seal ei ole, aga kui olukord peaks eskaleeruma, siis peab riik andma täiendavaid piiranguid ja elnikke täiendavalt juhendama. Samuti peame asuma jälle kompenseerima,“ kommenteeris minister. 

Mis saab Rally Estoniast?

Tanel Kiik märkis, et Eestis vaid loetud nädalate pärast toimuv ralli on spordivaldkonnas kindlasti väga oluline sündmus. Seda, kas siin aina hoogu koguv viiruse levimine üritust ohustab, Kiik ei kinnitanud. „Korraldajad teevad siin väga aktiivselt terviseametiga koostööd,“ ütles ta. Ministri sõnul on praegu plaan saada viirus võimalikult kiiresti kontrolli alla. See on teema, mida valitsus plaanib neljapäeval ka arutada.

Härma sõnul peab olukorral silma peal hoidma. Ka tema loodab, et üritust saab ikkagi korraldada nii, et see rahva tervist kuidagi ei ohustaks. Samas kinnitas ta üle terviseameti seisukoha, et ka rallil osalejatele kehtivad samad reeglid, mis kõigile teistele Eesti külastajatele. Sealhulgas ka see, et teatud riikidest saabuvad inimesed peavad esimesel kahel nädalal end teistest isoleerima. „Loomulikult on see üritus oluline, kuid rahva tervis on veelgi tähtsam. Me ei saa endale lubada sellise viiruse levikut takistava meetme tühistamist. See oleks väga ohtlik,“ sõnas Härma.