Foto: Martin Ahven
Liigume
14. august 2021, 20:29

Muuda poeskäik meeldivaks treeninguks! 4 väärt harjutust igapäevatoiminguteks

Seeniorite treener-nõustaja Kai Ilp soovitab poekottide tassimisse suhtuda kui sümpaatsesse treeningusse – nii saavad samal ajal kappide täitumisega ka lihased tugevamaks.

Teame ju kõik, et «terves kehas terve vaim», kuid ometi leiame hulgaliselt vabandusi, miks trenni aina edasi lükata. Nüüd on aeg vabandused jäädavalt unustada, sest tänapäevane uus normaalsus on treenida kõikjal. Miks siis mitte võtta ka igapäevast poeskäiku treeninguna? Las saada harjumuseks, et poekottide tassimine ei ole mitte raske koorem, vaid hoopis mõnus lihastreening.

Jagame sulle neli lihtsat soovitust, kuidas ostukotid enda kasuks tööle panna:

1. Tõsta ostukotti teadlikult

Raskusi valesti tõstes on suur oht end vigastada. Seega mõtle alati enne läbi, kuidas ostukotte tõstad. Kindlasti ära kumerda selga, vaid haara kotid võimalikult sirge seljaga. Ära lukusta oma põlvi, vaid pigem kõverda neid veidi. Kotti õigesti tõstes tunned, et reie tagumised lihased, tuharalihased ja kere keskosa on töös. Muuda kontrollitud tõstmisviis endale kõigi asjade tõstmisel heaks harjumuseks.

Foto: Martin Ahven

2. Farmeri kõnniga toonusesse

Haara mõlemasse kätte poekott. Aktiveeri oma kere- ja tuharalihased ning kõnni rahulikult sirge seljaga sihtpunktini. Vajadusel pane kotid maha, puhka veidi ja jätka kõndi. Ära unusta ka rahulikku hingamist. Seda iga päev rakendatavat harjutust nimetatakse farmeri kõnniks. Täpselt samamoodi võid farmeri kõndi teha taimi kastes – võtad kaks kastekannu, aktiveerid lihased ja hakkad rahulikult kõndima. Tänu sellele lihtsale harjutusele saavad sinu kerelihased tugevamaks.

Foto: Martin Ahven

3. Treeni sisekõrvas asuvat tasakaaluorganit

Võta kaks kotti, aktiveeri oma lihased ja tõsta rahulikult üks jalg üles. Kui saad, too jalga natuke ette. Korda sama teise jalaga.

Foto: Martin Ahven

Eelneval harjutusel on ka lihtsam variant. Kui sul on tasakaalu leidmisega probleeme, võid varbaotsa toetada maapinnale. Selle harjutusega treenid nii tasakaaluorganit, kõhulihaseid kui ka käsi.

Foto: Martin Ahven

4. Leia poekotist «hantlid»

Ka poekotis leiduvat saad efektiivselt treeninguks kasutada. Saagu heaks harjumuseks, et kodus enne asjade kappi panemist teed pisut jõuharjutusi. Selleks sobivad hästi näiteks kilosed suhkrupakid või 1,5-liitrised veepudelid. Niisiis haara sobiva raskusega pakid kätte, kõverda käed küünarliigesest ja vii käed aeglaselt, umbes neljani lugedes, alla. Korda harjutust näiteks kümme korda. See on väga hea harjutus sinu biitsepsile.

Foto: Martin Ahven

Suhkrupakkidega saad edukalt treenida ka triitsepsit. Selleks haara ühte kätte raskus, toeta teine käsi jalale. Vii sirge käsi taha, too rahulikult küünarliigesest kõverdatuna tagasi. Hoia käsi keha lähedal. Korda sama harjutust ka teisele käele. Ära unusta harjutuste juures hingamist – lähteasendis hinga alati sisse ja pingutuse ajal välja.

Foto: Martin Ahven