Vene president teatas koroonavaktsiini registreerimisest.Foto: ITAR-TASS/Scanpix
Maailm
11. august 2020, 13:11

VIIMAKS! Venemaal registreeriti maailma esimene koroonavaktsiin, juba vaktsineeriti ka Putini tütart

Venemaa teatas, et nad on töötanud välja maailma esimese Covid-19 vaktsiini. President Putin kinnitas, et tegu on tõhusa vaktsiiniga, mis moodustab stabiilse immuunsuse. Vaktsiini manustati juba riigipea ühele tütrele.

Kogu maailm ootab pingsalt koroonaviiruse vastu mõeldud vaktsiini loomist. Praeguse seisuga tundub, et suurt vaktsiinirallit on võitmas Venemaa. President Vladimir Putin kuulutas teisipäeval avalikult, et Venemaa registreeris maailma esimese koroonavaktsiini, vahendavad Reuters ja Mint.

„Täna hommikul registreeriti Venemaal esimest korda maailmas vaktsiin uue koroonaviiruse vastu,“ vahendas uudisteagentuur AFP Putini teadaannet valitsuse ministritega peetud konverentskõne ajal. Vene riigipea tänas kõiki, kes vaktsiini loomise kallal töötasid. Ta kirjeldas seda kui „väga olulist sammu kogu maailmale“. Samuti avaldas president lootust, et riiklik uurimisasutus asub peagi koroonaviiruse vaktsiini massiliselt tootma. Selle registreerimine loob aluse massivaktsineerimiseks isegi juhul, kui jätkuvad ohutust ja efektiivsust hindavate kliiniliste uuringute viimased etapid. 

President Putin palus Venemaa tervishoiuministril Mihhail Muraškol teda Covid-19 vaktsiini arengutega põhjalikult kursis hoida. Riigipea märkis kohalikule meediale, et ta teab, et kõik vajalikud testid läbinud vaktsiin „toimib üsna tõhusalt“ ja „moodustab stabiilse immuunsuse“. Putin mainis, et ka üks tema kahest tütrest on juba vaktsiini saanud. Riigipea sõnul pidi too end hästi tundma. 

Venemaa tervishoiuministeerium oli varem teatanud, et massivaktsineerimised võivad alata oktoobris. Muraško kinnitas nüüd, et riskigruppidesse kuuluvatele inimestele ja meditsiinitöötajatele võib riik juba sel kuul vaktsiini pakkuda.

Vaktsiini kliinilised uuringud algasid 18. juunil ja nendesse olid kaasatud 38 vabatahtlikku. Kõigil katsealustel kujunes väidetavalt viiruse vastu immuunsus. Vaktsiini loomise juures tegid koostööd Gamaleja riiklik uurimiskeskus ja Vene kaitseministeerium. Gamaleja direktor Aleksander Gintsburg teatas, et vaktsiini puhul kasutati adenoviiruse põhjal loodud elutuid osakesi. Tema sõnul pole kindlasti vaja muretseda, et see mõjuks inimese tervisele kahjulikult. Gintsburg kinnitas, et vaktsiinis leiduvad elutud osakesed ei saa paljuneda, mistõttu on see ohutu.

Venemaal registreeriti teisipäeval 4945 koroonaviiruse juhtumit. Kokku on riigis diagnoositud 897 599 nakatunut, millega on Venemaa maailmas neljandal kohal. Ametlik Covid-19 surmajuhtumite arv tõusis meie idanaabrite juures 15 131ni.