Häirekellana mõjus eelmisel nädalavahetusel Soome saabunud Skopje-lend, kust testid tuvastasid üle 20 nakatunu.(Pilt on illustratiivne)Foto: Vida Press
Uudised
11. august 2020, 14:33

SOOME KARMISTAB KOROONAREEGLEID: nakatumiste arv on tõusuteel

Soome valitsusel on kavas tugevdada meetmeid, et hoida koroonaviiruse levik kontrolli all – see tähendab eeskätt võimalust määrata inimesed kohustuslikku karantiini ja teha neile koroonatest kohustuslikuks, kirjutab Iltalehti. 

Soome avas möödunud esmaspäeval, 3. augustil Helsingis Vantaa lennujaamas koroona testimispunkti, kus on testitud Soome saabuvaid reisijaid, eeskätt neid, kel on haigussümptomid.

Seni on olnud kõne all, et riskipiirkondadest Soome saabunud peaksid olema vabatahtlikult karantiinis ehk inimesed peaksid olema kaks nädalat kodus, vältides lähikontakte.

Eelmisel nädalal hakkas aga nakatunute arv järk-järgult kasvama, mis on tekitanud tõsise mure koroona teise laine puhkemisest. Suurem osa uutest nakkustest on saabunud Soome piiri tagant.

Häirekellana mõjus eelmisel laupäeval Põhja-Makedoonia pealinnast  Skopjest Turusse saabunud lend, kust testimine tuvastas üle 20 nakatunu. Praegu on teada 26 nakatunut. Yle andmetel testiti 158 reisijat.

Nüüd on jõustumas võimalus kehtestada kohustuslik karantiin ja teha kohustuslik koroonatest neile, kes saabuvad riskiriikidest.

Mida tähendab karantiin? Karantiiniga piiratakse terve inimese liikumisvabadust, sest osa nakkushaigustest levib juba enne haigustunnuste avaldumist. Karantiini mõte on vältida nakkuse levimist sümptomiteta inimese kaudu. Isolatsioon on teine asi – isolatsioonis peab olema haige inimene.

Karantiinireeglite rikkujatele on võimalik määrata trahv või isegi kuni kolm kuud vanglakaristust. 

Nn koroonaturvaliseks peetakse Soomes riike, kus on alla kaheksa nakatunu 100 000 elaniku kohta kahe nädala jooksul – nende hulka kuulub praegu ka nt Eesti, aga Rootsi mitte.

Praegu ei ole veel täpselt määratud, missugustest riikidest tulijad võidakse määrata kohustuslikku karantiini ja testimisele.

Samas ei soovitata, et riskiriikidesse reisimist peaks täielikult vältima: Soome kodanikel ja Soomes püsivalt elavatel inimestel on alati õigus nii riigist lahkuda kui ka sinna tagasi tulla.

Kuid plaanis on tugevdada meetmeid ka Soome meritsi ja maitsi saabujate ning transiitresijate suhtes. 

Soome terviseinstituudi andmetel on Soomes tuvastatud kokku 7623 nakatumist, praegu on 4 inimest haiglaravil, 1 on intensiivraviosakonnas. 333 inimest on surnud.

Viimase ööpäevaga tuvastati 22 uut nakatumist.