Irja Lutsar.Foto: Aldo Luud
Uudised
11. august 2020, 17:57

Irja Lutsar Venemaa koroonavaktsiinist: teadusajakirjanduses pole selle kohta midagi

Viroloogiaprofessor Irja Lutsar ütles, et Venemaa vaktsiini kohta pole ülejäänud maailmal suurt midagi teada, ka teaduskirjanduses pole selle kohta mingeid tulemusi avaldatud.

Täna teatas Venemaa, et nad on töötanud välja maailma esimese Covid-19 vaktsiini. President Putin kinnitas, et tegu on tõhusa vaktsiiniga, mis moodustab stabiilse immuunsuse. Vaktsiini manustati juba riigipea ühele tütrele.

Teadlased laias maailmas seavad vaktsiini ohutuse ja tõhususe küsimärgi alla, sest nad on mures, et vaktsiin töötati välja kõike vajalikke teste tegemata, vahendab BBC.

Maailma Terviseorganisatsioon palus eelmisel nädalal Venemaad järgida rahvusvahelisi juhendeid Covid-19 vaktsiini väljatöötamisel. Teisipäeval ütles WHO aga, et alustasid riigijuhtidega läbirääkimisi vaktsiini kontrollimiseks. 

Praegu on WHO kiitnud heaks kuus vaktsiini, mis on jõudnud kolmanda faasi uuringuteni, mis hõlmavad laiemat inimeste testimist. Venelaste loodud vaktsiin, nimega Sputnik-V selles nimekirjas pole. 

Ka Eesti tuntuim viroloogiaprofessor Irja Lutsar ütles, et laiem maailm ei tea selle kohta väga midagi. 

"Arvatakse, et see on inaktiveeritud vaktsiin, mille on teinud Gamaleja Instituut. Kolmanda faasi uuringuid tehtud ei ole, tõenäoliselt on tehtud teise faasi uuringud, aga teaduskirjanduses mitte midagi küll ei ole," kommenteeris Lutsar ERR-i uudisteportaalile

Putini kirjelduste kohta, kuidas ta tütrele tehti kaks doosi vaktsiini, kommenteeris ta, et kaht vaktsiinidoosi järjest ei tehta.

"Jah, muidugi, tema tütar võis olla ju teise faasi uuringutes, sellele ma vastu vaielda ei saa, aga mina tahaks näha ikka mingeidki tulemusi teaduskirjanduses ja minu arust on ka väga-väga suur risk minna kohe, ilma kolmanda faasi uuringuteta, inimesi immuniseerima ja mina näen selles väga suurt riski," sõnas Lutsar.