Moskva Nikolai Gamaleja nimelises Mikrobioloogia ja Epidemioloogia Instituudis välja töötatud vaktsiin on saanud heakskiidu vaatamata sellele, et III faasi kliinilised uuringud on lõpule viimata.Foto: Vida Press
Uudised
12. august 2020, 16:59

TEADLASED KAHTLEVAD: Venemaa koroonavaktsiin tekitab hämmingut ja ohutunnet

President Vladimir Putin kuulutas äsja, et Venemaa annab esimese riigina maailmas kasutusloa seal loodud koroonaviiruse SARS-CoV-2 vastasele vaktsiinile. Uudis on tekitanud maailma teadusavalikkuses tõsiseid kahtlusi ja ohutunnet.

Ajakirjas Nature ilmunud artiklis võetakse teadaolev kokku. Tartu Ülikooli meditsiiniteaduste valdkonna lehel „Tõenduspõhine teave COVID-19 kohta“ tehtud artikli kokkuvõttes on mainitud, et selle vakstiiniga ei ole tehtud mahukaid ohutus- ja efektiivsusuuringuid, kuid ebapiisavalt kontrollitud vaktsiini kasutuselevõtt võib ohustada inimesi ning anda olulise tagasilöögi kõigi vaktsiinide mainele. (Ajakirjas Nature 11. augustil ilmunud artiklist tegi kokkuvõtte Urmas Siigur Tartu Ülikooli kliinilise meditsiini instituudist.)

Moskva Nikolai Gamaleja nimelises Mikrobioloogia ja Epidemioloogia Instituudis välja töötatud vaktsiin on saanud heakskiidu vaatamata sellele, et III faasi kliinilised uuringud on lõpule viimata. Sellised uuringud hõlmavad tuhandetele inimestele vaktsiini või platseebo süstimist ning seejärel nende jälgimist, et teada saada, kas vaktsiin hoiab haigestumise ära.

Samuti saab seeläbi tuvastada võimalikke harvem esinevaid olulisi kõrvaltoimeid. Rahvusvahelise kliiniliste uuringute andmebaasi ClinicalTrials.gov andmetel on uut vaktsiini osana kahest varase faasi uuringust antud 76 vabatahtlikule, kuid nende uuringute tulemusi pole avaldatud.

Vastavalt andmebaasis avaldatule põhineb kahes annuses manustatav Venemaa vaktsiin adenoviirustel, mis eksperesseerivad koroonaviiruse ogavalke. Esimene annus on Ad26 põhine. Sama tüve kasutatakse ravimifirma Johnson & Johnson ja tema tütarettevõtte Janssen väljatöötatavas eksperimentaalses vaktsiinis.

Teine, revaktsineeriv annus, on valmistatud Ad5 viirusest, nagu ka Hiinas CanSino Biologicsis arendatav vaktsiin. Nii nagu ka mitmete teiste kandidaatvaktsiinide varastes uuringutes, on Venemaa vaktsiin väidetavalt põhjustanud SARS-CoV-2 ogavalgu vastaste antikehade teket. Samas pole III faasi uuringute kohta, mis peaks andma tegeliku vastuse nii vaktsiini toimivuse kui ka ohutuse kohta, praktiliselt midagi teada.

Tartu Ülikooli lehele „Tõenduspõhine teave COVID-19 kohta“ koondatakse värskemad uuringud ja teave COVID-19 kohta.