Mürgise metanooli joomise tõttu on inimesed surnud või sattunud haiglasse. Foto: Vida Press
Uudised
13. august 2020, 10:28

METANOOLIGA KOROONA VASTU: tapvad ravivõtted on viinud maailmas hauda sadu inimesi

Hiljuti avaldatud uuring hoiatab koroona kohta leviva väärinfo eest. Uuringus väidetakse, et sotsiaalmeedias leviva valeinfo tõttu on surnud sadu inimesi. Eriti ohtlik on olnud väga laialt levinud arvamus, et metanooli joomine desinfitseerib keha ja see puhastub sel viisil koroonaviirusest.

Mürgise metanooli tõttu aga on inimesed surnud või sattunud haiglasse. Värske uurimuse järgi suri ainuüksi aasta esimese kolme kuu jooksul üle 800 inimese koroona kohta leviva väärinfo tõttu. Haiglasse aga jõudis selle tõttu umbes 5800, vahendab Yle uuringut, mis avaldati ajakirjas  American Journal of Tropical Medicine and Hygiene.

Pandeemia ajal on sotsiaalmeedias levinud palju väärinfot ja vandenõuteooriaid. Ka Maailma Tervishoiuorganisatsioon on pidanud koroonakriisi ajal väärinfo levimist suureks ohuks.

Vähem ohtlikud, kuid samuti valed on soovitused ravida koroonat küüslaugu, vitamiinide, soolaveega, teatud ravimtaimede või koguni lehma ja kaameli pissiga.

Uuringus mainitakse, et valeinfo levis laialt ka varasemate tervisekriiside ajal, näiteks soovitused HIVi, Ebola ja Zika-viiruse ravimiseks.