"Meeldib see või mitte, aga perearsti märkusele kehakaalu kohta loeksin omad sõnad ka veel peale," noomib dr Viktor Vassiljev.Foto: Robin Roots
Hea nõu
18. august 2020, 05:00

DR VASSILJEVI NÕUANNE | Kas arst tohib noomida, et olen ülekaaluline?

64aastane proua kirjutas: "Mul leiti sapikivi ja sain perearstilt noomida, et olen ülekaaluline. Mis see arsti asi on, vaadaku ennast ja ärgu patsiente mõnitagu, lahendagu sapikivi probleem ära, selle asemel et teha kohatuid märkusi."

 Aga ei olnud see märkus sugugi mitte kohatu. Üks üksikult eksisteeriv sapikivi pole eriline probleem, lahendatakse ära nii või naa, sõltuvalt kivi suurusest ja koostisest kas operatsiooniga või ilma. Aga naissugu, vanus üle kuuekümne, kahe või enama lapse olemasolu ja liigne kehakaal on sapikivide tekkimise riskifaktorid.

Kusjuures esimese kolme ohuteguriga pole mitte kui midagi peale hakata, aga see neljas ja muuseas kõige olulisem, see ainult oma teha ongi, kui just keegi väevõimuga pole paksuks söötnud. Nii et kui kehakaalu ei langeta, siis on arsti vaev asjatu ja neid kivisid tekib juurde.

Meeldib see või mitte, aga perearsti märkusele kehakaalu kohta loeksin omad sõnad ka veel peale. Saab topelt, mõjub paremini.