"Kui miski koht on tuim, siis tuleb kõigepealt mõelda närvihäirele – kuskil mingi närv kinni surutud ja ei lase signaali läbi," arvab dr Viktor Vassiljev.Foto: Robin Roots
Hea nõu
19. august 2020, 05:00

DR VASSILJEVI NÕUANNE | Miks sõrmed on tuimad?

„Mida see tähendab, kui kätes on kolm esimest sõrme tuimad?”

Kui miski koht on tuim, siis tuleb kõigepealt mõelda närvihäirele – kuskil mingi närv kinni surutud ja ei lase signaali läbi. Kolm esimest sõrme on arstiteaduskonnas esimese kursuse anatoomia küsimus – suur õlanärv jaguneb küünarnuki kõrgusel kaheks haruks, üks kulgeb esimese kahe ja poole keskmise sõrme suunas, teine keskmise sõrme teise poole ja kahe viimase sõrme suunas. Täiesti lihtne ja loogiline.

Keerulisem on küsimus, kuskohas on närvikiud millegi vahele kinni jäänud. Kui altpoolt alustada, siis võimalused järgmised: karpaalkanal – randme piirkonnas kitsas koht, kust peavad läbi pääsema kõõlused, veresooned ja närvid; tavaliselt kõõluse kroonilise põletiku või ülekoormuse puhul jääb kanal kitsaks ja surub närvi kinni.

Teine võimalus on kuskil küünarnuki kõrgusel – põhjuseks vastava liigese või kõrvalaasuvate kõõluste probleemid. Edasi õlapõimik – suur närvipundar õla kõrgusel, seal tekivad probleemid liigesekapsli ja kõõluste venitusel.

Ja lõpuks lülisamba kaelaosast väljuvad närvijuured: kui kaelalülidega miski korrast ära, siis nende vahel võivad pitsuda ühed või teised närvikiud – kas need, mis jooksevad välja esimese-teise-kolmanda, või kolmanda-neljanda-viienda sõrme juurde.

Nii et vastav vigane koht tuleb üles otsida ja seda ravida. Sõrmed ise on täiesti terved ja nende mudimine-määrimine ei aita mitte üks raas. Küll aga võib ise kodus järgi proovida, kas randme, küünarnuki, õla või kaela liigutamine-masseerimine tekitab mingeid muutusi sõrmede tundlikkusest. Nii ehk saab mingit aimu, mis kõrgusel närv kinni, siis arstile minnes samahästi kui pool diagnoosi juba olemas.