Iga viirus, ka SARS-CoV-2 võib kinnituda inimese juustele. Foto: Vida Press
Uudised
23. august 2020, 10:00

KOROONAHAIGE KÖHIS SU SELJA TAGA: kas nakatuda võib ka juuste kaudu? (1)

Oled poes kassajärjekorras ja keegi hakkab otse su selja taga köhima. Kui see oli koroonahaige, siis kas su juuksed on nüüd kaetud viiruseosakestega ja sinagi võid nakatuda? Kas koju jõudes tuleks pea kiiresti ära pesta?

Kuna koroonaviirus levik maailmas ei näita vaibumismärke, jätkavad ka teadlased uuringuid võimalikest nakatumisviisidest. Teatavasti võib viirus püsida eri tüüpi pindadel tunde või isegi päevi, näiteks roostevabal terasel  võib koroonaviirus püsida paar-kolm päeva. Aga juuksed? Kas nakatuda võib ka juuste kaudu? Spetsialistid arvavad, et see on pigem ebatõenäoline.

Iga viirus, ka SARS-CoV-2 võib kinnituda inimese juustele. Kuid see, et viirus on juuksekarval, ei tähenda veel, et võid haigeks jääda. Ka koroonaviirus nõrgeneb üsna kiiresti väljaspool keha. Teisisõnu – viirus võib olla küll juustel, kuid see pole piisavalt tugev, et sind haigeks teha, kui see satub su kehasse. Pealegi on juuksed kaetud loodusliku kaitsekihiga.

Samas – kui sul on rumal komme juukseotsi suus lutsutada, siis on mingi võimalus ka nakatuda. Nii et juukseid pole küll vaja suhu toppida! On ka teoreetiline võimalus, et viirusega kaetud juustelt jõuab see pesemata käte kaudu suhu, aga mingit tõestust sellisel nakatumisviisil ei ole.

Nii et üldiselt ei pea väga muretsema, et tassid viirust koju juustega. Aga kui oled mures, siis tasub pesta pead iga päev, kuid pole mõtet ka paanitseda ja käia duši all 3–4 korda päevas. Võimalik, et peaksid ka laste pead sagedamini pesema, kui nad lähevad kooli.

Igatahes on viiruse levitamise peatamiseks tõhusamaid meetodeid – hoia inimestega distantsi ja pese sageli käsi. Siseruumides, kus pole võimalik turvalist distantsi hoida, on abi näomaskist. Aga pole vaja pesta pead pärast iga poeskäiku.

Sinu enda juuste kaudu nakatumisest palju riskantsem on käik juuksuri juurde, kellega sul on paratamatult lähedane kontakt.

Allikad: WebMd, Today.com